Αφυδάτωση: Τόσο επικίνδυνη για την οδήγηση όσο η κατανάλωση αλκοόλ πριν από αυτή.

images_0aaadrinkalco.jpg

Το πόσο επικίνδυνο είναι να οδηγεί κάποιος μεθυσμένος είναι γνωστό σε όλους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί, όμως, είναι ότι και η οδήγηση υπό αφυδάτωση, ακόμα κι αν αυτή είναι ήπια, οδηγεί στον ίδιο αριθμό ατυχημάτων όπως και όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ!

Αυτό ήταν το βασικό αποτέλεσμα μια νέας έρευνας άγγλων επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν σε προσομοιωτή οδήγησης τις αντιδράσεις ανδρών οδηγών σε συνθήκες 2ωρης μονότονης οδήγησης, σε δύο διαφορετικές καταστάσεις ανάλογα με τα επίπεδα ενυδάτωσης. Το εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι οι οδηγοί που ήταν καλά ενυδατωμένοι έκαναν, κατά μέσο όρο, 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της 2ωρης οδήγησης, ενώ στους ήπια αφυδατωμένους οδηγούς, τα λάθη υπερ-διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 101, με πιο συνηθισμένα την απότομη αλλαγή λωρίδων ή την καθυστερημένη χρήση του φρένου.

Αν πιστεύετε ότι αυτά δεν είναι πολλά ή σοβαρά λάθη, θα εκπλαγείτε από το τι βρήκαν οι ερευνητές. Σε αντίστοιχο αριθμό λαθών υποπίπτουν οι οδηγοί που οδηγούν μεθυσμένοι, και μάλιστα όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως τόνισαν και οι ίδιοι οι ερευνητές!

Τώρα, αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν η αφυδάτωση να είναι τόσο επικίνδυνη για την οδήγηση, η απάντηση είναι απλή. Τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης στο σώμα οδηγούν σε μειωμένη πνευματική λειτουργία και ελλειπή συγκέντρωση, και γι’ αυτό επηρεάζουν σημαντικά τα αντανακλαστικά μας στην οδήγηση. Μάλιστα, πρόσφατα έμαθα ότι στην πολεμική αεροπορία, οι πιλότοι δεν επιτρέπεται να πετάξουν αν την προηγούμενη ημέρα έχουν εκτεθεί στον ήλιο και είναι πιθανόν αφυδατωμένοι, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους στην πτήση (πνευματική και σωματική).

Το ευχάριστο είναι ότι το να είμαστε καλά ενυδατωμένοι δεν είναι δύσκολο. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η λήψη 200ml υγρών (1 ποτήρι δηλαδή) είναι αρκετή για να αποτρέψει τον διπλασιασμό των λαθών. Και ακόμα κι αν δεν είστε φανατικοί οπαδοί του νερού, η λήψη οποιουδήποτε ροφήματος (χυμός, γάλα, αναψυκτικό, τσάι, καφές, σόδα κτλ) μπορεί να σας ενυδατώσει, με εξαίρεση βέβαια τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία όχι μόνο είναι επικίνδυνα για την οδήγηση αλλά επιπλέον επιδεινώνουν την αφυδάτωση!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr