Αρχική|ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ|Χάστε Βάρος|Debate… γονιδίων-περιβάλλοντος στη μάχη της παχυσαρκίας! Debate… γονιδίων-περιβάλλοντος στη μάχη της παχυσαρκίας!

images_0goni.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα debate στον χώρο της διατροφής είναι το αν και κατά πόσο το DNA του καθενός παίζει ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες στο ερώτημα αν γεννιόμαστε ή γινόμαστε παχύσαρκοι, φαίνεται πως τα γονίδια ευθύνονται για την παχυσαρκία σε ένα ποσοστό 30% και το υπόλοιπο 70% ευθύνεται το περιβάλλον (οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό).

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι εκείνοι που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος που αποκλίνει περισσότερο από τα φυσιολογικά όρια λιγότερο υγιή ΔΜΣ, φαίνεται ότι κάνουν «φτωχότερες» διατροφικές επιλογές και σημειώνουν χαμηλότερα επίπεδα ευεξίας σε σχέση με εκείνους που έχουν υγιές σωματικό βάρος. Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SAGE και ανάλυσε τα δεδομένα από αυτο-δηλούμενες απαντήσεις 4.166 ανδρών και 4.655 γυναικών.

Φάνηκε, λοιπόν, πως καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η πεποίθηση τους είναι πως το βάρος τους καθορίζεται από το DNA, ανεξάρτητα από τις συνήθειές τους, με αποτέλεσμα αυτό να συνδέεται με λιγότερο ισορροπημένες διατροφικές συμπεριφορές. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχει τύχει να ακούσουμε κάποιον μεγαλύτερο να λέει «Έτσι είναι το σκαρί μου…». Oι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι λιγότερο πιθανό να εξετάσουν τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων, να αξιολογήσουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Επίσης, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η πεποίθηση τους ότι το βάρος παραμένει αμετάβλητο συνδέεται με λιγότερη άσκηση και με την κατανάλωση περισσότερων κατεψυγμένων γευμάτων (π.χ. πίτσα), με κατανάλωση γευμάτων σε εστιατόρια και «έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα».

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αν και προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει διαφορές μεταξύ των φύλων, στην συγκεκριμένη έρευνα δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φύλο επηρεάζει τη σχέση μεταξύ των πεποιθήσεων για την υγεία και τη σωματική δραστηριότητα ή το υγιεινό φαγητό ωστόσο φάνηκε πως η ηλικία σχετίζεται με τα επίπεδα του σωματικού βάρους και την άσκηση, την υγιεινή και την ανθυγιεινή διατροφή.

Όπως όλα δείχνουν, τα ερευνητικά δεδομένα για την επίδραση του DNA στην παχυσαρκία είναι ακόμα πολύ λίγα και απαιτούνται νέες μελέτες. Ωστόσο μέχρι να βγάλουμε χρήσιμα και ασφαλή συμπεράσματα για αυτήν τη σχέση το μόνο σίγουρο είναι πως η παχυσαρκία οφείλεται κυρίως στον τρόπο ζωής του καθενός και γι’ αυτό ο κύριος παράγοντας που την καθορίζει είναι το ενεργειακό ισοζύγιο. Κάντε, λοιπόν, ισορροπημένες διατροφικές επιλογές σε συνδυασμό με μια τακτική σωματική δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και σας αναζωογονεί γιατί όπως φαίνεται τα γονίδια δεν έχουν το πάνω χέρι στη μάχη με το σωματικό βάρος…

Πηγή : http://www.nutrimed.gr