Αν θες να χάσεις περισσότερο βάρος…ζυγίσου Τετάρτη!

images_0cellulite.jpg

Λίγο πολύ όλοι το γνωρίζουν πια, ότι το συχνό ζύγισμα αποτελεί ισχυρό βοηθητικό παράγοντα στο να χάσει κάποιος περισσότερο βάρος. Αυτό άλλωστε, δείχνουν και οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα.

Ποιο είναι το νέο δεδομένο όμως;

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, όσοι κάνουν δίαιτα θα πρέπει να ζυγίζονται Τετάρτη για να έχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η Τετάρτη είναι η καλύτερη ημέρα για να ζυγιστεί κάποιος καθώς τότε το βάρος παρουσιάζει τις λιγότερες διακυμάνσεις, δίνοντας έτσι πιο έγκυρα αποτελέσματα και κάνοντας πιο εύκολη τη σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου τεχνολογίας Tempere στη Φιλανδία υποστηρίζουν ότι είναι πιο σύνηθες να ζυγίζουμε περισσότερο το σαββατοκύριακο και λιγότερο στα μέσα της εβδομάδας.
Το πόσο περισσότερο ζυγίζει κάποιος το σαββατοκύριακο εξαρτάται από το αν έχει βγει έξω για φαγητό, από τα τρόφιμα που έχει καταναλώσει αυτές τις ημέρες που έχει πιο ελεύθερο χρόνο και γενικά από το αν έχει περάσει ένα… ήσυχο διήμερο!

Έτσι, το να ζυγίζεται κάποιος το σαββατοκύριακο μπορεί να οδηγήσει σε μια εσφαλμένη εικόνα της προσπάθειας του να χάσει βάρος και αυτο γιατί η ζυγαριά μπορεί να δείξει μεγαλύτερες αυξήσεις ή μειώσεις του πραγματικού του βάρους.

Σε αντίθεση με τις Τετάρτες που, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του περιοδικού PLOS One μας δίνουν μια πιο τυπική εικόνα του βάρους μας και καθιστούν ευκολότερο να γίνει σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μην παραλείψετε ούτε μία έβδομαδα το ζύγισμα…

Η Φιλανδική ερευνητική ομάδα μελέτησε 40 υπέρβαρους ενήλικες και ανέλυσε 2.838 διαφορετικές ενδείξεις βάρους στη διάρκεια ενός έτους.
Όπως φάνηκε, το πώς και το πότε ζυγιζόταν κάθε άτομο, είχε άμεση σχέση με το πόσο βάρος έχασε τελικά.

Όπως τόνισε και η Δρ. Elina Helander, μέλος της φιλανδικής ερευνητικής ομάδας, όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, το να αφήνουν να περνάει πάνω από μία εβδομάδα χωρίς να ανέβουν στη ζυγαριά είναι κάτι που τελικά θα τους οδηγήσει να πάρουν βάρος!!!

Αφού όσοι άφησαν να περάσει περισσότερο από μία εβδομάδα για να ζυγιστούν,  έβαλαν βάρος, σε αντίθεση με όσους ανέβαιναν στη ζυγαριά τους κάθε εβδομάδα, οι οποίοι μάλιστα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία όταν ζυγίζονταν Τετάρτη.

Αυτό οφείλεται στο ότι η τακτική παρακολούθηση του βάρους μας βοηθά υποσυνείδητα στο να είναι είμαστε πιο προσεκτικοί αφού μας ‘υπενθυμίζει’ τους στόχους και την προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το αν όντως η Τετάρτη είναι η μαγική μέρα για να ζυγιστεί κανείς, δεν μπορούμε να το υποσχεθούμε, το σίγουρο όμως είναι το συχνό ζύγισμα σε συνδυασμό με την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας (μέσα από την άσκηση και τη διατροφή) επιφέρει και μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι το συχνό ζύγισμα βοηθά και στην καλύτερη διατήρηση του βάρους όπως έδειξε και η μελέτη MEDWEIGHT του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr