Αν δε θέλετε να τρώτε πολύ… βάλτε blue light στην κουζίνα!

images_0blue_orb_of_light_by_nosman.jpg

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να συνεχίζουμε να τρώμε, ακόμη κι αν έχουμε χορτάσει! Φανταζόσασταν ποτέ ότι μία λύση σε αυτό θα μπορούσε να ήταν… το blue light;

 
Τι εννοούμε με αυτό; Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας ‘έριξαν φως’ στο τι μπορεί να μας αποτρέψει από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού!

Η ιστορία της μελέτης…

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συμπεριφορές 112 ενηλίκων, την ώρα που έπαιρναν το γεύμα τους σε ειδικό ιδιωτικό χώρο. Κάθε ένας από αυτούς τους χώρους φωτιζόταν με LED λάμπα λευκού, κίτρινου ή μπλε χρώματος. Μετά από ολονύκτια νηστεία, λοιπόν, οι συμμετέχοντες πήραν πρωινό γεύμα σε ειδικό χώρο που είχε σαν φωτισμό ένα από τα παραπάνω χρώματα. Το πρωινό γεύμα περιελάμβανε 2 ομελέτες με ζαμπόν και τυρί και οκτώ μίνι τηγανίτες. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν όση ποσότητα ήθελαν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζύγισαν το φαγητό που δεν καταναλώθηκε και ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολογώντας τη γεύση του φαγητού καθώς και το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού που ένιωθαν.
 
Μαντέψτε… ποιοι έφαγαν λιγότερο αλλά ένιωθαν και πιο χορτάτοι?
Οι άντρες που έτρωγαν το γεύμα τους υπό το μπλε φως!!!
 
Μπορεί άραγε ένα μπλε φως να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να φάμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει; Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρώματα όπως είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί ‘μας ενθαρρύνουν, υποσυνείδητα, να τα καταναλώσουμε! Αντίθετα, τα τρόφιμα με φυσικό μπλε χρώμα συναντώνται πιο σπάνια, κάτι που υποσυνείδητα μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο ασφαλή είναι. Μάλιστα, οι ερευνητές συμπληρώνουν ότι το μπλε χρώμα ίσως παραπέμπει σε κάτι δηλητηριώδες ή ‘κακό’.

Μήπως οι άντρες πείθονται πιο εύκολα;

Ο μπλε φωτισμός, λοιπόν, όπως είπαμε και παραπάνω μπορεί να κάνει τους άντρες να μειώσουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν, χωρίς να επηρεάσουν την αποδοχή τους προς το τρόφιμο. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και με τις γυναίκες, αφού αυτές δεν επηρεάστηκαν από το φωτισμό! Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι αυτό ίσως να αποδίδεται στην υπεροχή των γυναικών στο να ανιχνεύουν, να διακρίνουν, να αναγνωρίζουν και να θυμούνται μυρωδιές.

Έτσι, το να βάψει κανείς την κουζίνα του μπλε ή το να σερβίρει σε μπλε πιάτα θα ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος ‘χειρισμού του εγκεφάλου’ των αντρών για να τρώνε λιγότερο. Οι γυναίκες αναμένεται να αντιληφθούν πιο εύκολα αν το γεύμα που σερβίρεται είναι ασφαλές, ανεξάρτητα από το χρώμα με το οποίο παρουσιάζεται. Ίσως άλλες πρακτικές, όπως το να σερβίρεται το φαγητό σε μικρότερα πιάτα να είναι ένας πιο βοηθητικός τρόπος στην αποθάρρυνση της υπερκατανάλωσης φαγητού στην περίπτωση των γυναικών, σύμφωνα και με τους επιστήμονες υγείας.

Οι κύριες αιτίες που μας κάνουν συνήθως να υπερκαταναλώνουμε φαγητό, απερίσκεπτα, είναι η οικογένεια, οι φίλοι, το περιβάλλον, ή και οι συσκευασίες των τροφίμων, τα πιάτα, οι ονομασίες των προϊόντων, τα χρώματα και ο φωτισμός. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε πολύ επειδή πεινάνε αλλά γιατί υποσυνείδητα έχουν ‘πειστεί’ να το κάνουν! Μπορεί οι έξυπνοι χειρισμοί ξεγελάσματος του εγκεφάλου να δώσουν μια μικρή βοήθεια στην αντιμετώπιση του πολύπλοκου προβλήματος που λέγεται παχυσαρκία, όμως καλώς ή κακώς αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε τον έλεγχο του ενεργειακού ισοζυγίου στα χέρια μας, τα αποτελέσματα που θα βλέπουμε θα είναι μάλλον παροδικά…

Πηγή : http://www.nutrimed.gr