Ακόμη πέντε λόγοι για να πάτε για περπάτημα

images_1walking_news.jpg

Ο άνθρωπος δεν είναι γενετικά κατασκευασμένος για να κάθεται όλη την ημέρα μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή «χυμένος» σε έναν καναπέ να παρακολουθεί τηλεόραση. Μας λείπει η άσκηση, είμαστε φτιαγμένοι να κινούμαστε – και ο πιο απλός τρόπος να το κάνουμε είναι να περπατάμε. Διαβάστε πέντε ευεργετικές επιδράσεις που έχει  στην υγεία μας (αν δεν πειστείτε δείτε άλλους πέντε εδώ).


Γιατί το περπάτημα είναι καλή άσκηση

– Με 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα: η καθημερινή αυτή συνήθεια μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξήσετε γενικά το επίπεδο της υγείας σας. Αν μετά από λίγο καιρό αρχίσετε να βαριέστε, δοκιμάστε διαφορετικές διαδρομές για τη βόλτα σας ή βάλτε νέους στόχους (π.χ. να κάνετε μεγαλύτερη απόσταση) ώστε να διατηρήσετε το ενδιαφέρον σας.

– Αντιμετωπίστε τον διαβήτη ή εμποδίστε εξολοκλήρου την εμφάνισή του απλώς με λίγο περπάτημα. 20 με 30 λεπτά ήπιου περιπάτου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα ακόμη και για 24 ώρες. Επίσης, η μείωση του βάρους ή η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας – και ποιος τρόπος είναι καλύτερος για τον έλεγχο του βάρους από το περπάτημα;

– Το περπάτημα δεν έχει μόνο σωματικά οφέλη για τον οργανισμό αλλά και ψυχολογικά. Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας αλλά και να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη. Μια έρευνα στην Πορτογαλία έδειξε ότι ενήλικες με κατάθλιψη που περπατούσαν μισή ώρα με σαράντα λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες, έδειξαν βελτίωση στα συμπτώματα της ασθένειας, τη στιγμή που τα φάρμακα δεν βοηθούσαν.

– Αν θέλετε να κρατήσετε μακριά την οστεοαρθρίτιδα και να διατηρήσετε τα γόνατά σας σε άριστη κατάσταση, ρίξτε το στο περπάτημα. Καθώς είναι μια άσκηση που περιλαμβάνει βάρος, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας αυτής αλλά και της οστεοπόρωσης.

– Μια μεγάλης έκτασης έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες που περπατούν συχνά και με γρήγορο ρυθμό ως άσκηση, παρουσιάζουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσες δεν ασκούνται καθόλου. Ο λόγος φαίνεται να είναι το ότι το περπάτημα βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης: όταν είναι υψηλή, αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα για να πάθει κάποιος εγκεφαλικό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/