«Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα πάντα»

images_1Eating-Junk-Food.jpg

Αυτό θα πρέπει να είναι το κεντρικό σύνθημά μας αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την παχυσαρκία για μία καλύτερη διατροφή, σύμφωνα με έρευνα βρετανών μελετητών. Η νοοτροπία «το μεγαλύτερο είναι και ομορφότερο» σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό, απλώς προσθέτει έξτρα άχρηστες θερμίδες στον οργανισμό μας που μετατρέπονται σε περιττά κιλά και εν συνεχεία σε κινδύνους για την υγεία μας.

Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα: όχι μόνο τις μερίδες που σερβίρονται σε πάσης φύσης εστιατόρια αλλά και τα πιάτα που χρησιμοποιούμε, οι συσκευασίες των τροφίμων, οι κούπες και τα ποτήρια, ακόμη και τα μαχαιροπίρουνά μας! Τα ιδανικά μεγέθη σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι εκείνα που χρησιμοποιούσαμε τη δεκαετία του 1950, προτού γίνουν της μόδας τα «Extra large» συσκευασμένα τρόφιμα.

Τι έδειξαν οι έρευνες για την παχυσαρκία

Οι έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν σαφώς λιγότερη τροφή όταν έχουν μπροστά τους μικρότερες μερίδες αλλά και μικρότερα πιάτα. Η τάση του supersizing των πάντων, θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδημία παχυσαρκίας που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο: τα διατροφικά προϊόντα «μεγάλωσαν» κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών κατά τουλάχιστον 50% – οι πίτσες των 200 γραμμαρίων του 1993 π.χ., σήμερα ζυγίζουν 355 γραμμάρια.

Η επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Τερέζα Μαρτό, δήλωσε ότι η διατροφή την δεκαετία του 1950 ήταν καλύτερη και λόγω μικρότερων μερίδων και συσκευασιών τροφίμων. Τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση των μεγεθών, θα μπορούσαν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων των ενηλίκων ακόμη και κατά 16% σε καθημερινή βάση.

Λύσεις για καλύτερη διατροφή

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες προτείνουν να σταματήσουν οι προσφορές για μεγαλύτερες συσκευασίες στα σούπερ-μάρκετ και σε άλλα καταστήματα, να μειωθούν τα μεγέθη των προϊόντων διατροφής στις διαφημίσεις, να μικρύνουν τα πιάτα, οι κούπες, τα ποτήρια και τα σερβίτσια. Επίσης, πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να επιβάλει την ύπαρξη μικρότερων μερίδων σε σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, φυλακές και δημόσιους οργανισμούς.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/