Έλεγχος βάρους: μια πορεία με σταθερά βήματα

images_0heart-cancer2.jpg

Μπορεί ήδη να έχεις διαβάσει για τα «μυστικά» ελέγχου του βάρους … αλλά και για το ποιοι είναι οι μύθοι που πλανώνται για την απώλεια βάρους. Πότε όμως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ελέγξεις το βάρος σου αποτελεσματικά; Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια, με σταθερά βήματα, ώστε τα κιλά να μην έρχονται και φεύγουν συνέχεια επηρεάζοντας την ψυχική διάθεση αλλά και την υγεία σου! Ποια είναι αυτά τα βήματα;

Όχι… Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση.

Γιατί; Μαθαίνεις τον οργανισμό σου να συνδυάζει τα 2 ερεθίσματα, αυτό της απόλαυσης του φαγητού, με την τηλεθέαση. Όποια στιγμή, λοιπόν, πεινάς αλλά κάθεσαι να δεις τηλεόραση, αυτόματα θα σου έρθει η τάση να φας κάτι, και εκεί είναι που κάνει την εμφάνισή του… το τσιμπολόγημα. Πέρα από αυτό, εκεί που βλέπεις τηλεόραση μπαίνουν και οι διαφημίσεις, οι οποίες συνήθως οδηγούν στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες και χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Ναι…

 Πριν κάνεις οτιδήποτε αρχικά συνειδητοποίησέ το! Κάτσε και κατάγραψε τις ώρες που βλέπεις καθημερινά τηλεόραση. Μήπως βγαίνουνε πολλές;
 Προσπάθησε να αποφύγεις τις διαφημίσεις. Στο τηλεοπτικό διάλειμμα, σήκω από τον καναπέ και κάνε μια μικρή περιήγηση στο σπίτι ή μήπως… έχεις ξεχάσει να πλύνεις τα πιάτα; Είναι η κατάλληλη στιγμή!
 Διαφορετικά, βάλε χρονοδιακόπτη στην τηλεόραση ώστε να μην ξεπερνάς κάθε φορά τα 30-40 λεπτά.
 Βγάλε την τηλεόραση από το χώρο που τρως είτε αυτός είναι η κουζίνα ή ακόμα και στο σαλόνι.

Όχι… Σωματική αδράνεια

Καλό είναι να προσέχεις την διατροφή σου, δεν είναι όμως ο μοναδικός σου σύμμαχος στον έλεγχο του βάρους. Η τακτική άσκηση φαίνεται ότι όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση του βάρους αλλά και στη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άτομα τα οποία έχουν διατηρήσει επιτυχημένα το βάρος τους έχουν υψηλότερη σωματική δραστηριότητα, και συγκεκριμένα έχουν συμπεριλάβει το περπάτημα τις περισσότερες μέρες και για περισσότερη διάρκεια στη ζωή τους (3 ώρες/ εβδομάδα). Εξάλλου, γνωρίζεις ήδη ότι η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ενεργειακή δαπάνη, δηλαδή την άλλη πλευρά του ενεργειακού ισοζυγίου.

Ναι… Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Ξεκίνα με 10 λεπτά περπάτημα και αύξησε σταδιακά την ένταση και τη διάρκειά του.
Δε σε παίρνει ο χρόνος για 30 λεπτά συνεχόμενα άσκησης; Σπάσ’ το σε 2 ή 3 μέρη (>από 10 λεπτά έκαστο).
Τα Σαββατοκύριακα που ο ελεύθερος χρόνος είναι περισσότερος αύξησε λίγο τη διάρκεια του περπατήματος.

Όχι… Άδειο το ψυγείο.

Όταν το ψυγείο είναι άδειο και δεν έχεις άμεση διαθεσιμότητα και πρόσβαση σε τρόφιμα όπως φρούτα ή/και 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, λαχανικά, κρέας και άλλες πηγές πρωτεΐνης καθώς και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, αυτό αυτόματα θα σε οδηγήσει στο να βρεις κάτι γρήγορο ή junk για να καλύψεις την πείνα σου, φορτώνοντάς σε με περίσσεια θερμίδων και λιπαρών.

Ναι…

 Φτιάξε τη λίστα με τα ψώνια, πάρε τα χρήματα που χρειάζεσαι και βουρ… στο super market.
 Ομαδοποίησε τα τρόφιμα ανάλογα με την ομάδα τροφίμων ή με τη θέση τους στο super market ώστε να μην περάσεις από διαδρόμους που σε γεμίζουν… τρόμο και περιττά τρόφιμα.
 Από τη στιγμή που ο χρόνος σου είναι περιορισμένος ακόμα και για να ασχοληθείς με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων στο σπίτι σου, σκέψου πόσο περισσότερο περιορισμένος θα είναι για να προετοιμάσεις τα γεύματά σου. Γι’ αυτό βάλε στη λίστα σου τρόφιμα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία και θα μπορούν να σε ‘ακολουθήσουν’ παντού όπως συσκευασμένους 100% φυσικούς χυμούς φρούτων ή μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία μπορείς να πάρεις και σε ατομική συσκευασία στο αυτοκίνητο ή στο γραφείο το πρωί, τροφοδοτώντας τον οργανισμό σου με ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά οποιαδήποτε στιγμή.

Θυμήσου… για να μπορείς να ελέγξεις το βάρος σου είναι σημαντικό να το γνωρίζεις κάθε φορά. Γι’ αυτό βάλε μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας στο μυαλό σου που σε βολεύει ώστε να ζυγίζεσαι εβδομαδιαίως και να το σημειώνεις στο ημερολόγιο του βάρους σου. Ακόμα κι αν δεις κάτι που δε θα σου αρέσει… μην το βάζεις κάτω, μπορείς να τα καταφέρεις!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr