«Έθαψαν» του χέρι του στην κοιλιά του για να το σώσουν!

images_1handman.jpg

Εφευρετικοί χειρουργοί έσωσαν το χέρι ενός άνδρα στη Βραζιλία από τον ακρωτηριασμό, τοποθετώντας το σε μια «τσέπη» στην κοιλιά του!

Οι γιατροί αποφάσισαν να «θάψουν» το αριστερό χέρι του Carlos Mariotti μέσα στην κοιλιά του και να το καλύψουν με ένα στρώμα προστατευτικού δέρματος, μετά από ένα τρομακτικό εργατικό ατύχημα που υπέστη ο άνδρας το οποίο του κόστισε όλο το δέρμα από το χέρι του.

Ο 42χρονος που ζει στην Ορλεάνη της νότιας Βραζιλίας, πρέπει τώρα να κρατήσει το τραυματισμένο χέρι του μέσα στον ειδικό σάκο από μαλακό ιστό για έξι εβδομάδες.

Ο ορθοπαιδικός και τραυματολόγος Boris Brandao, ο οποίος πραγματοποίησε την σπάνια χειρουργική επέμβαση, εξήγησε: «Ο κύριος Marriott υπέστη έναν τραυματισμό ο οποίος τον άφησε με πολύ λίγο δέρμα στην παλάμη και στο πίσω μέρος του χεριού του, εκθέτοντας τα οστά και τους τένοντες. Αυτό ήταν ένας πολύ μεγάλος και δύσκολος τραυματισμός και το μόνο μέρος που θα μπορούσε να χωρέσει ολόκληρο το χέρι ήταν στην κοιλιά του. Χωρίς αυτή τη διαδικασία, θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης, με κίνδυνο ο ιστός και οι τένοντες να σαπίσουν».

Ο Mariotti ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στo νοσοκομείο Santa Otilia είπε ότι είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος: «Ακόμη ταράζομαι όταν σκέφτομαι το ατύχημα. Όμως μόνο όταν οι γιατροί μου είπαν ότι θα μπορούσα να χάσω το χέρι μου συνειδητοποίησα τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όταν ξύπνησα από την επέμβαση δεν ήξερα αν ήταν ακόμα εκεί. Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μου είπαν ότι είχαν βάλει το χέρι μου μέσα μου».

Σφιχτοί επίδεσμοι γύρω από το στομάχι του άνδρα κρατούν το χέρι σταθερά στη θέση του. Αλλά οι γιατροί τον έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να κινεί το χέρι απαλά για να αποφύγει την αγκύλωση

«Είναι ένα πολύ παράξενο συναίσθημα να κουνάω τα δάχτυλα μου μέσα στο σώμα μου και κάπως ανατριχιαστικό μου να βλέπω ταυτόχρονα την κοιλιά μου να κουνιέται» είπε ο Carlos Mariotti.

Ο δεξιόχειρας εργάτης έχασε δύο δάχτυλα – το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο – στο ατύχημα, αλλά είπε: «Είμαι ευγνώμων επειδή τουλάχιστον θα είμαι ακόμη σε θέση να κρατήσω ένα πιρούνι, να πιάσω το τιμόνι και να ντύνομαι χωρίς καμία βοήθεια».

Ο Mariotti ήταν χειριστής ενός μηχανήματος που κατασκευάζει πηνία σε ένα εργοστάσιο, όταν το χέρι του παρασύρθηκε από τον βαρέως τύπου εξοπλισμό. Ο ίδιος δήλωσε: «Ήταν σαν να παρακολουθώ μια ταινία που προβάλλεται μπροστά μου: Είδα το μηχάνημα να τραβά το χέρι μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γι ‘αυτό».

Όταν οι συνάδερφοί του δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στις κραυγές του, ο απελπισμένος εργαζόμενος πήρε δραστικά μέτρα, τραβώντας βίαια το χέρι του έξω από το μηχάνημα. Όταν έφτασαν οι υπόλοιποι μετά από μερικά δευτερόλεπτα, έδεσαν το χέρι του με επιδέσμους και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Ο Δρ Brandao είπε ότι γιατροί αποφάσισαν να χειρουργήσουν άμεσα τον άτυχο εργάτη. «Για να κρατήσουμε το πληγωμένο χέρι ζωντανό, ανοίξαμε την κοιλιά, αφαιρέσαμε το δέρμα και το βάλαμε μέσα στην κοιλότητα για να το προστατεύσουμε. Το χέρι του ασθενούς πρέπει να παραμείνει μέσα στην “τσέπη” για περίπου 42 ημέρες ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη νέου ιστού και τένοντα, που θα είναι ικανά να λάβουν δερματικό μόσχευμα».

Η πρόοδος της θεραπείας θα παρακολουθείται με εβδομαδιαία τσεκ απ, ωστόσο ο γιατρός προειδοποίησε ότι δεν θα αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργικότητα του χεριού του: «Όμως θα έχει ένα χέρι που θα δουλεύει μερικώς και θα έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με κάποιον με ακρωτηριασμένο χέρι».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/