Tο drone που σώζει ζωές

images_aaadrone.jpg

Τα έχουμε δει να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας και έχουμε απολαύσει εντυπωσιακά εναέρια βίντεο χάρη στις υψηλής ευκρίνειας κάμερες που διαθέτουν. Όμως φαίνεται ότι τα drones έχουν έρθει για να αλλάξουν πολλά περισσότερα στη ζωή μας.

Ένα φιλόδοξο project βρίσκεται στα σκαριά εδώ και κάποιο καιρό στο ολλανδικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο Delft, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου drone πρώτων βοηθειών!

Τα πρώτα λεπτά μετά από ένα ατύχημα είναι ζωτικής σημασίας και η παροχή σωστής φροντίδας στο θύμα μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης. Η ταχύτητα στην απόκριση των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών μπορεί να αποτρέψει θανάτους και να επιταχύνει την ανάρρωση δραματικά. Αυτό ισχύει ιδίως για καρδιακά επεισόδια, πνιγμούς, τραυματισμούς και αναπνευστικά προβλήματα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 800.000 άτομα ετησίως παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, ένας ανησυχητικός αριθμός αν σκεφτούμε ότι μόνο το 8% επιβιώνει από το περιστατικό. Ένας βασικός λόγος γι ‘αυτόν τον μεγάλο αριθμό θυμάτων είναι η σχετικά αργή απόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, που υπολογίζεται σε περίπου 10 λεπτά, ενώ ο εγκεφαλικός θάνατος επέρχεται σε μόλις 4 έως 6 λεπτά.

Στο πανεπιστήμιο Delf λοιπόν σκέφτηκαν ότι δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσεις σε ένα σημείο όπου υπάρχει ανάγκη από ένα drone. Παράλληλα σκέφτηκαν ότι τεχνολογίες διάσωσης, όπως ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, φάρμακα και  βοηθήματα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, μπορούν με τον κατάλληλο σχεδιασμό να μεταφέρονται από το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος.

Σχεδιάστηκε λοιπόν ένα νέο είδος πλαισίου ώστε να μπορεί το drone πρώτων βοηθειών να μεταφέρει τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και να μπορεί να χρησιμοποιείται παντού, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα το drone διαθέτει σύστημα επικοινωνίας αλλά και υποστήριξη βίντεο: οι διασώστες θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να έχουν εικόνα του περιστατικού αλλά και να δώσουν οδηγίες σε κάποιον παρευρισκόμενο ώστε να δώσει τις πρώτες βοήθειες . Η επιτυχής χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή από άτομα χωρίς εκπαίδευση είναι σήμερα 20%, όμως με συγκεκριμένες οδηγίες από τους διασώστες μπορεί να αυξηθεί σε 90%.

Οι διάφορες πτυχές του drone πρώτων βοηθειών είναι επί του παρόντος αντικείμενο έρευνας, μπορούμε όμως να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα το δούμε να σώζει ζωές δίπλα μας, ίσως και πιο σύντομα απ’ ότι φανταζόμαστε. Δείτε παρακάτω το βίντεο που επιδεικνύει τη χρήση του drone.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/