Oι πολλές πατάτες προκαλούν υπέρταση

images_aaaapotatoes.jpg

Αν τρώτε πολλές πατάτες κάθε εβδομάδα ρισκάρετε να εμφανίσετε υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Τέσσερις ή περισσότερες μερίδες πατάτες την εβδομάδα -ψητές, βραστές ή πουρέ- συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 11% στις γυναίκες, σε σύγκριση με λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Διαπίστωσαν επίσης ότι άνδρες και γυναίκες που έτρωγαν τέσσερις ή περισσότερες μερίδες τηγανιτές πατάτες την εβδομάδα είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας πατάτας την ημέρα με μία μερίδα μη-αμυλούχων λαχανικών οδήγησε σε μείωση του κινδύνου της υψηλής πίεσης κατά 7%.

Η ερευνητική ομάδα, από το νοσοκομείο Brigham and Women’s και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, πιστεύουν ότι υπεύθυνος για τα αποτελέσματα είναι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης της πατάτας. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν την ενέργεια πιο γρήγορα και ως εκ τούτου αυξάνουν γρηγορότερα το σάκχαρο στο αίμα.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι γεύματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σχετίζονται με τη δυσλειτουργία των κυττάρων στο σώμα, το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, «δυνητικά σημαντικούς μηχανισμούς για την ανάπτυξη υπέρτασης». Η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των ανθρώπων που εξετάστηκαν στη μελέτη, όμως τα συμπεράσματα δεν άλλαξαν.

Στη μελέτη οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 187.000 άνδρες και γυναίκες, που προέρχονται από τρεις μεγάλες έρευνες στις ΗΠΑ και διήρκεσαν πάνω από 20 χρόνια.

Τον Ιανουάριο, μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που απολαμβάνουν τις πατάτες με το παραπάνω, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης: Όσες τρώνε δύο έως τέσσερις μερίδες πατάτες την εβδομάδα έχουν περίπου 27% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την πάθηση κατά την εγκυμοσύνη.

Ακόμη και μια μερίδα την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 20% σε σύγκριση με τις γυναίκες που τρώνε λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα, ακόμη και όταν λήφθηκε υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος. Όσες κατανάλωναν περισσότερο από πέντε μερίδες την εβδομάδα, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 50%.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η Victoria Taylor, διαιτολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Αυτό το είδος της μελέτης μπορεί να δείξει μόνο μια σύνδεση. Συνεπώς δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι πατάτες προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρά το γεγονός ότι μια υψηλότερη κατανάλωση πατάτας συνδέθηκε με την υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι πιθανό ότι και άλλοι παράγοντες στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής επηρεάζουν τα αποτελέσματα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/