Ώρα για ύπνο!

images_aaasleep.jpg

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του καλού και επαρκούς ύπνου στην υγεία μας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με ατυχήματα και τραυματισμούς, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητας και «πεσμένο» ανοσοποιητικό. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη, παχυσαρκία, αυξημένα επίπεδα θνησιμότητας και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα του ύπνου σας και το επίπεδο της ξεκούρασης που σας παρέχει, ακολουθούν ορισμένα θέματα τα οποία πρέπει να σκεφτείτε.
Ο ύπνος είναι υγεία

– Ο ύπνος δεν είναι για τους τεμπέληδες και η έλλειψή του δεν σημαίνει ότι κάποιος εργάζεται σκληρά ή είναι υπερδραστήριος, καθώς οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι λιγότερο παραγωγικοί. Ο ύπνος είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την υγεία μας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξίσου σημαντικός με την άσκηση και τη διατροφή.

– Η άσκηση βοηθάει σημαντικά στο να κοιμόμαστε καλύτερα και χωρίς προβλήματα. Αρκεί βεβαίως να μην αθλούμαστε λίγο προτού βρεθούμε στο κρεβάτι, καθώς η αύξηση στην θερμοκρασία του σώματος εμποδίζει τον οργανισμό να μπει σε φάση ύπνου. Προτιμήστε να γυμνάζεστε το αργότερο νωρίς το απόγευμα.

– Οι πάσης φύσεως ηλεκτρονικές συσκευές που διεκδικούν την προσοχή μας (τηλεόραση, tablet, smartphone, laptop) δεν έχουν θέση στην κρεβατοκάμαρα και μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε. Ακόμη και τα e-readers (συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων) έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της μελατονίνης, ορμόνης απαραίτητης για να μπούμε σε φάση ύπνου.

– Οι φαρμακευτικές λύσεις για την αϋπνία δεν θα πρέπει να αποτελούν μόνιμη βοήθεια. Αν έχετε κάποιο (παροδικό) λόγο εξαιτίας του οποίου δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, είναι θεμιτό να ζητήσετε υπνωτικά από το γιατρό σας, όμως δεν θα πρέπει να στηρίζεστε μόνιμα σε αυτά για να κοιμηθείτε. Ο σωστός κύκλος του ύπνου είναι κυρίως θέμα συμπεριφοράς και συνήθειας.

–  Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν τα προβλήματα του ύπνου σας συνεχίζονται επί μακρόν, καθώς είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα κάποιας σοβαρότερης πάθησης. Το ροχαλητό και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημάδια του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Ειδικοί γιατροί και κέντρα μελέτης του ύπνου μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/