Όταν το σεξ γίνεται πρόβλημα

images_aaaprovli.jpg

Η χαρά της ζωής μπορεί να γίνει πονοκέφαλος – τα προβλήματα στη σεξουαλική υγεία μας είναι συνηθισμένα αλλά αντιμετωπίζονται ως επί το πλείστον

Ένα παλιό γνωμικό έλεγε πως τα τρία καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι ένα ποτό πριν και ένα τσιγάρο μετά! Γνωρίζοντας πλέον τους κινδύνους που κρύβει το κάπνισμα και η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, μπορούμε ακόμη να απολαμβάνουμε χωρίς φόβο μόνο το σεξ. Τι γίνεται όμως όταν η σεξουαλική δραστηριότητα, μια φυσική, ενστικτώδης και άκρως θετική για την υγεία μας διαδικασία, παρουσιάζει προβλήματα που μας εμποδίζουν να τη χαρούμε; Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας: δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε ή να αισθανόμαστε άσχημα με τον εαυτό μας. Θα πρέπει όμως να βρούμε τι προκαλεί το πρόβλημα στην σεξουαλική υγεία μας και τον τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε, ώστε να μπορέσουμε και πάλι να απολαύσουμε μια από τις μεγαλύτερες χαρές της φύσης μας.
Στυτική δυσλειτουργία

Η ανικανότητα για στύση ή διατήρησή της μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης, όταν επαναλαμβάνεται ή υποτροπιάζει. Πρόκειται για το πιο συχνό πρόβλημα στους άνδρες καθώς εμφανίζεται στο 10-20% του πληθυσμού. Κύριες οργανικές αιτίες που την προκαλούν είναι οι παθήσεις του καρδιαγγειακού και ο διαβήτης, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικά αίτια.
Έλλειψη επιθυμίας

Όταν η λίμπιντο απουσιάζει επί μακρόν, παρατηρείται παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ και το σύντροφό μας, ενώ απουσιάζουν εντελώς και οι σεξουαλικές φαντασιώσεις. Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας παρουσιάζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με κύρια αίτια τις ορμονικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές, αλλά και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.
Διαταραχές οργασμού

Τα προβλήματα στην επίτευξη οργασμού εμφανίζονται και στους άνδρες και στις γυναίκες. Στους άνδρες μπορεί να εκδηλωθεί είτε με την αναστολή εκσπερμάτωσης είτε με το ακριβώς αντίθετο σύμπτωμα, την πρόωρη εκσπερμάτωση. Στις γυναίκες, μιλούμε για τις περιπτώσεις όπου αν και υπάρχει ερεθισμός, δεν δύναται να επιτευχθεί οργασμός.
Διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης

Η «στυτική δυσλειτουργία» της γυναίκας. Στις περιπτώσεις που παρατηρείτε παντελής απουσία σεξουαλικής διέγερσης, ενώ απουσιάζουν και οι σωματικές λειτουργίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκειά της, δηλαδή λίπανση του κόλπου και διεύρυνση του στομίου του, απουσία μεγέθυνσης της κλειτορίδας.
Δυσπαρευνία

Μια σεξουαλική δυσλειτουργία που μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα και να καταστρέψει κάθε ευχαρίστηση που προσφέρει η ερωτική επαφή. Στις περιπτώσεις αυτές, η σεξουαλική επαφή προκαλεί πόνο στα άτομα, με αποτέλεσμα φυσικά τη διακοπή της και τη σταδιακή απροθυμία για συνουσία και την απομάκρυνση από τη σεξουαλική ζωή.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/