Ψηλός και υγιής; Καλοκαίρι γεννήθηκες!

images_aaasummertotalsun-600x400.jpg

Συνηθίζουμε να θεωρούμε ότι αρκετά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς μας έχουνε σχέση με το πότε γεννηθήκαμε, όχι βεβαίως λόγω επιστημονικών δεδομένων αλλά λόγω του ζωδίου μας! Και μπορεί η αστρολογία να έχει έλλειψη τεκμηρίωσης, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι το πότε γεννηθήκαμε όντως παίζει ρόλο στην εξέλιξη που θα έχουμε ως ενήλικες: Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge διαπίστωσε ότι η εποχή κατά την οποία γεννηθήκατε μπορεί να επηρεάσει το πόσο υγιής θα γίνετε ως ενήλικας!

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της το καλύτερο διάστημα για να γεννηθεί κάποιος είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την ανάπτυξη περίπου 450.000 ανδρών και γυναικών από τα αρχεία της εθνικής βάσης δεδομένων της Μεγάλης Βρετανίας και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό Heliyon.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι ο μήνας γέννησης ενός ατόμου επηρεάζει το βάρος του ως νεογέννητο και ειδικά για τις γυναίκες, το πότε μπαίνουν στην εφηβεία. Τα δύο αυτά στοιχεία έχουν επιπτώσεις στη γενική υγεία των γυναικών – επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι επηρέασε τη συνολική υγεία των ανδρών, αλλά είδα μια ισχυρότερη συσχέτιση στις γυναίκες.

Επειδή τα παιδιά που γεννήθηκαν το καλοκαίρι ήταν ελαφρώς βαρύτερα κατά τη γέννηση, ως ενήλικες ήταν ψηλότερα και μπήκαν την εφηβεία λίγο αργότερα από ό, τι τα συνομίληκά τους που γεννήθηκα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντική διαφορά μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν τον Αύγουστο και εκείνων που γεννήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην μεγαλύτερη έκθεση του εμβρύου σε βιταμίνη D: Οι έγκυες γυναίκες είναι πιθανότερο να εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και, ως εκ τούτου, να εκτίθενται σε περισσότερη βιταμίνη D.

Αλλά ενώ ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει μια σύνδεση, δεν είναι βέβαιοι για το ποια ακριβώς είναι και σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις επιπτώσεις της βιταμίνης D στην ανάπτυξη.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η εποχή που γεννήθηκε κάποιος, έχει συνδεθεί με την υγεία του. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μες τη χρονιά, συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τον Μάιο έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νόσων, ενώ όσοι γεννήθηκαν τον Οκτώβριο έχει τον υψηλότερο. Τα μωρά που γεννήθηκαν στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/