Υπογονιμότητα: μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός;

images_aaavelo.jpg

Μια αρχαία κινεζική θεραπευτική πρακτική υπόσχεται ότι μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος.

Η υπογονιμότητα είναι μια συχνή αλλά ταυτόχρονα περίπλοκη ιατρική κατάσταση, καθώς αφενός μπορεί να διαφέρουν πολύ οι λόγοι που την προκαλούν σε κάθε περίπτωση, αφετέρου επηρεάζει σε σωματικό, συναισθηματικό, ακόμη και οικονομικό επίπεδο τις γυναίκες και τους συντρόφους τους. Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει παιδί και δεν τα καταφέρνει, συχνά είναι έτοιμο να δοκιμάσει κάθε διαθέσιμη επιλογή. Ανάμεσά σε αυτές, για κάποιους τουλάχιστον, περιλαμβάνεται και ο βελονισμός, μια εναλλακτική θεραπεία που μπορεί να εφαρμοσθεί για τη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων. Ο βελονισμός μπορεί επίσης να αποδειχθεί ευεργετικός και για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τι είναι ο βελονισμός;
Ο βελονισμός είναι μια αρχαία κινεζική θεραπευτική τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη διέγερση συγκεκριμένων σημείων του σώματος με μικρές, λεπτές βελόνες. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αυτή η διέγερση έχει άμεση επίδραση στο «τσι» του σώματος – τη ζωτική δύναμα ή της ροής της ενέργειας που πιστεύεται ότι περνάει μέσα από μονοπάτια του σώματος.

Οι βελονιστές πιστεύουν ότι η εισαγωγή βελόνων σε ορισμένα σημεία μπορεί να ισορροπήσει την ενέργεια του σώματος και να επηρεάσει τα πάντα, από τη διαχείριση του πόνου έως την υπογονιμότητα.

Η σύγχρονη δυτική ιατρική αναγνωρίζει την ικανότητα του βελονισμού να διεγείρει τα νεύρα, τους ιστούς και τους μύες, με τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και τη ροή του αίματος. Ο βελονισμός μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός στη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως οι χρόνιοι πόνοι στην πλάτη, τον λαιμό και τα γόνατα, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι διαταραχές της έμμηνου ρύσης, η κατάθλιψη και το άγχος, οι ημικρανίες.

Οι έρευνες που συνδέουν τον βελονισμό με την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι αμφιλεγόμενες, όμως υπάρχουν και πολλές ξεχωριστές ιστορίες επιτυχίας.

Παραδοσιακές θεραπείες γονιμότητας
Στη Δύση, οι κοινές θεραπείες για την υπογονιμότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων φαρμακευτική αγωγή για την ορμονική διέγερση, χειρουργική επέμβαση για ανατομικές ανωμαλίες και τεχνητή γονιμοποίηση (ή και λιγότερο γνωστές μεθόδους όπως η πιο πρόσφατη διατροφογενωμική). Οι μέθοδοι αυτές έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αλλά είναι αρκετά περίπλοκες και με υψηλό κόστος. Ζευγάρια που επιθυμούν λιγότερο επεμβατικές και περισσότερο οικονομικές θεραπείες, δοκιμάζουν τον βελονισμό, προτού καταφύγουν σε αυτές τις επιλογές.

Βελονισμός και υπογονιμότητα
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να έχει αποτελέσματα στη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων και ορισμένων μορφών υπογονιμότητας, όμως το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί εκτενέστερα: Οι ερευνητές ακόμη δεν είναι σίγουροι οι επιτυχείς εγκυμοσύνες οφείλονται στην ευεργετική επίδραση του βελονισμού ή στην πίστη των ασθενών στη θεραπεία. Αυτό βεβαίως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τις γυναίκες που καταφέρνουν να μείνουν έγκυες…

Παρά τις όποιες αμφιβολίες, αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι ο βελονισμός μειώνει το στρες, ένα σημαντικό παράγοντα υπογονιμότητας για άνδρες και γυναίκες. Επίσης, καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος και χαλαρώνει τους μυς, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τον βελονισμό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο βελονιστής σας καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτει το ελληνικό κράτος:  η εκτέλεση βελονισμού επιτρέπεται μόνο από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευτεί στη βελονοθεραπεία. Αν παράλληλα ακολουθείτε κάποια παραδοσιακή θεραπεία υπογονιμότητας, φροντίστε να είναι ενημερωμένοι και οι δύο θεράποντες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/