Υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε τον λόξιγκα;

images_aaaloxi.jpg

Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορούν να μας συμβούν είναι το να μας πιάσει ένας επίμονος λόξιγκας που δεν λέει να σταματήσει με τίποτα. Γιατί μας συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως;

Ο λόξιγκας εμφανίζεται όταν το θωρακικό διάφραγμά σας –ο σκελετικός μυς ο οποίος εκτείνεται στο κάτω μέρος του θώρακα, περιβάλλει τους πνεύμονές μας και είναι υπεύθυνος για την αναπνοή μας- συσπάται χωρίς τη θέλησή μας. Την ίδια στιγμή, συσπάται επίσης και ο λάρυγγάς σας. Το αποτέλεσμα είναι εκείνο το «πήδημα» του στήθους και εκείνος  ο ιδιαίτερα ενοχλητικός ήχος του λόξιγκα.

Οι περίοδοι λόξιγκα προκαλούνται συνήθως από το στομάχι μας – όταν φουσκώνει πολύ γρήγορα από την υπερκατανάλωση τροφής ή από ανθρακούχα ποτά. Άλλες αιτίες εμφανιση λόξιγκα, μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το συναισθηματικό στρες.

Ως επί το πλείστον, ο λόξιγκας είναι μια απολύτως φυσιολογική διεργασία του σώματος, και, παρότι ενοχλητική ορισμένες φορές, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την υγεία μας. Ωστόσο, ο επίμονος λόξυγκας που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες (ναι, μπορεί να κρατήσει τόσο πολύ) θα πρέπει να οδηγήσει σε μια λεπτομερή ιατρική εξέταση. Ομοίως, αν αντιμετωπίζετε τακτικές περιόδους έντονου λόξιγκα για ένα μήνα ή και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αν και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να προκληθεί από μια σοβαρή καρδιαγγειακή, νευρολογική ή γαστρεντερική διαταραχή – καλύτερα να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση.

Η ιατρική δεν έχει σαφή απάντηση για το πώς μπορείτε να κάνετε τον λόξιγκα να σταματήσει. Ο αστικός ιατρικός μύθος απαιτεί τη συνδρομή κάποιου φίλου για να σταματήσει ο λόξιγκας – θα πρέπει να μας τρομάξει ξαφνικά για να μας τον «κόψει». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά απολύτως επιστημονική απόδειξη ότι ισχύει ή ότι έχει έστω κάποια βάση. Κάποιες άλλες πρακτικές λύσεις που προτείνονται είναι να δοκιμάσετε να πιείτε μερικές μικρές, κοφτές γουλιές κρύο νερό, να κάνετε γαργάρες ή να κρατήσετε την αναπνοή σας για ένα λεπτό. Η λαϊκή σοφία είναι ο μόνος σύμμαχός σας – αλλιώς υπομονή, μην το πολυσκέφτεστε και σύντομα θα σας περάσει.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/