Υγεία των ματιών – όσα πρέπει να ξέρετε

images_aaaamatia.jpg

Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα λέει η παροιμία, αλλά οι απανταχού οφθαλμίατροι μάλλον θα διαφωνήσουν. Τα μάτια μας, πέρα από το ότι είναι υπεύθυνα για την όρασή μας, είναι παράλληλα και ένας καλός δείκτης για την γενικότερη υγεία μας. Μάθετε λοιπόν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα που πρέπει να τους δείχνουμε.

Ο υπολογιστής δεν βλάπτει
Η οθόνη του υπολογιστή δεν προκαλεί πραγματικά βλάβη στα μάτια. Όμως κοιτάζοντας την οθόνη για αρκετή ώρα, μπορεί να καταπονηθούν, να τα κουράσουν κουρασμένα και να θολώσουν προσωρινά την όρασή σας, οπότε ένα διάλειμμα απαιτείται. Κάθε 20 λεπτά απομακρύνεται το βλέμμα σας από την οθόνη και κοιτάξτε κάπου μακριά για 2 έως 5 λεπτά και ανοιγοκλείνετέ τα συχνά ώστε να υγραίνονται.

Τα γυαλιά δεν εξασθενούν τα μάτια μας
Το μόνο πράγμα που συμβαίνει όταν κάποιος φοράει γυαλιά, είναι ότι βλέπει καλύτερα – η όρασή του δεν γίνεται πιο αδύναμη. Όσο για το πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας για μια καινούρια συνταγή, εξαρτάται από την ηλικία σας: Αν είστε έφηβος ή νέος θα πρέπει να εξετάζεστε κάθε χρόνο, αν είστε μεγαλύτεροι κάθε δύο. Σημάδι ότι χρειάζεστε νέα γυαλιά, πέρα από τη δυσκολία στην ανάγνωση και τη θολή όραση, μπορεί να είναι και οι πονοκέφαλοι.

Όλοι έχουμε το ίδιο χρώμα ματιών
Το πίσω μέρος της ίριδας είναι καφέ σε όλους στην πραγματικότητα. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως μπλε, πράσινο ή καφέ στο χρώμα των ματιών, έχει να κάνει με το πόσο παχύς είναι ο ιστός της ίριδας – και είναι φυσιολογικό να αλλάζει το χρώμα των ματιών καθώς μεγαλώνουμε. Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ όσοι έχουν πιο σκούρα μάτια, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

Το διάβασμα συνδέεται με τη μυωπία, αλλά υπάρχει λύση
Η ανάγνωση έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά, έχει όμως αποδειχθεί επίσης ότι αν περνούν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος μειώνεται. Μετά το διάβασμα λοιπόν, αφήστε να πάνε να παίξουν έξω.

Τα μάτια μας είναι πιο ξηρά το χειμώνα
Όπως ακριβώς και το δέρμα μας, τα μάτια μας χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση τον χειμώνα: αν τα αισθάνεστε ερεθισμένα τον τελευταίο καιρό, υπάρχει πιθανότητα να τα επηρεάζει ο χειμώνας και το κρύο. Πίνετε πολύ νερό ώστε να είστε ενυδατωμένοι και φροντίστε τα μάτια σας με τεχνητά δάκρυα.

Ποτέ για ύπνο με φακούς επαφής
Ακόμη και αν η συσκευασία τους υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, βγάζετε πάντα τους φακούς σας προτού πάτε για ύπνο. Ο κίνδυνος επιπλοκών και λοιμώξεων αυξάνεται σημαντικά και η όρασή σας μπορεί να απειληθεί σοβαρά. Η καλή υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για τους φακούς επαφή – πλένετε πάντα τα χέρια σας προτού τους αγγίξετε, τοποθετήστε τους στο απολυμαντικό διάλυμα κάθε βράδυ και διατηρήστε καθαρή τη θήκη τους.

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της υγείας
Μια ολόκληρη σειρά από παθολογικές καταστάσεις μπορούν να αποκαλυφθούν από έναν οφθαλμίατρο σε μια εξέτασης ρουτίνας. Ανάμεσά τους, καρδιακές παθήσεις (από το σχηματισμό ασυνήθιστων διακλαδώσεων των αιμοφόρων αγγείων ή την αλλαγή στο πλάτος τους), καρκίνος ή όγκοι (τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διαφορετικού μεγέθους κόρες, κρεμασμένα βλέφαρα και μεταβολές στη δομή του ματιού), προβλήματα του θυρεοειδούς (τα διογκωμένα μάτια είναι χαρακτηριστικό σημάδι).

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/