Τρίτη, η καλύτερη μέρα να γεννήσετε

images_aaathursday.jpeg

Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι πάντα στο χέρι σας η ημέρα της εβδομάδας που θα φέρετε το παιδί σας στον κόσμο. Αν όμως μπορείτε να επιλέξετε (σε περίπτωση τοκετού με καισαρική προφανώς) οι έρευνες δείχνουν ότι η καλύτερη μέρα για να γεννήσετε είναι η Τρίτη. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποφύγετε το Σαββατοκύριακο.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρ Γουίλιαμ Πάλμερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια τοκετούς, που πραγματοποιήθηκαν σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας σε μια περίοδο διάρκειας δύο ετών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι τοκετοί που γίνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές τόσο για τις μητέρες, όσο και τα μωρά τους, ενώ τα νεογνά αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι περισσότερες γεννήσεις γίνονται τις Πέμπτες και οι λιγότερες τις Κυριακές και η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι κίνδυνοι για την μητέρα και το παιδί ποικίλουν ανάλογα με τη μέρα της εβδομάδας. Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μωρών -είτε κατά τη γέννα, είτε μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση- καταγράφεται τα Σαββατοκύριακα (7,3 ανά 1.000), ενώ το μικρότερο τις Τρίτες. Τις καθημερινές το μέσο ποσοστό θανάτων είναι 6,5 ανά 1.000.

Επίσης, οι έγκυες που κάνουν εισαγωγή μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμφανίζουν ελαφρώς περισσότερες επιπλοκές λόγω λοιμώξεων (8,7 ανά 1.000), σε σχέση με όσες εισάγονται τις καθημερινές (8,2 ανά 1.000). Ακόμη, ο τραυματισμός του μωρού κατά τον τοκετό είναι πιο πιθανός, όταν η γέννα γίνεται τα σαββατοκύριακα (15,3 ανά 1.000), από ό,τι τις καθημερινές (14,5 ανά 1.000). Οι λιγότεροι τραυματισμοί γίνονται τις Τετάρτες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει αυξημένο κίνδυνο θανάτου και για τους ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομείο τα Σαββατοκύριακα, σε σχέση με όσους κάνουν εισαγωγή της καθημερινές. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα μαιευτήρια – τουλάχιστον στα βρετανικά.

Οι ερευνητές ωστόσο διευκρίνισαν ότι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι διαφορές και τόνισαν ότι δεν φαίνεται να οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού τα Σαββατοκύριακα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/