Το μυστικό των ματιών του David Bowie

images_aaaabowie.jpg

Καθώς ο μεγάλος τραγουδιστής έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 69 του χρόνια μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, πολλές πτυχές της ζωής και της απίστευτης καριέρας του θα αναλυθούν λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Πέρα από το εξαιρετικό μουσικό του ταλέντο, τις εμβληματικές περσόνες που υιοθέτησε και την πολυτάραχη ζωή του, ο David Bowie μάγεψε και με την εμφάνισή του, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν φυσικά τα μάτια του: το γεγονός ότι είχαν διαφορετικό χρώμα, έδωσε στον χαρισματικό καλλιτέχνη ακόμη έναν λόγο για να μαγνητίσει το κοινό και να εξάψει το ενδιαφέρον.

Η ετεροχρωμία της ίριδας είναι μια αρκετά σπάνια κατάσταση στους ανθρώπους, στην οποία η ίριδα κάθε ματιού είναι εντελώς διαφορετικό χρώμα, παραδείγματος χάρη η μία είναι μπλε και η άλλη καφέ.

Όμως η ετεροχρωμία δεν είναι ο λόγος για τον οποίο τα μάτια του Bowie φαινόταν να έχουν διαφορετικό χρώμα.

Αντ ‘αυτού, η ασυνήθιστη εμφάνιση του Bowie οφείλονταν σε μια κατάσταση που ονομάζεται ανισοκορίας. Όπως προδίδει το όνομά της, είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από το διαφορετικό μέγεθος στην κόρη του κάθε ματιού. Στην περίπτωση του Bowie, η κόρη του αριστερού του ματιού ήταν μονίμως διεσταλμένη.

Η ανισοκορία μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ύπαρξης διαφορετικού χρώματος σε κάθε μάτι, επειδή η κόρη που μένει σταθερή δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές του φωτός, ενώ η άλλη διαστέλλεται ή συστέλλεται. Έτσι, το αριστερό μάτι του Bowie συχνά φαινόταν να είναι αρκετά πιο σκούρο.

Η αιτία της ανισοκορίας του Bowie αποδίδεται σε έναν καυγά την άνοιξη του 1962, όταν ο Δούκας της ροκ είχε έρθει στα χέρια με έναν φίλο του, τον George Underwood: ο λόγος ήταν ένα κορίτσι που και οι δύο είχαν βάλει στο… μάτι.

Οι δύο 15χρονοι δεν πήραν πολύ στα σοβαρά τον καυγά τους και παρέμειναν φίλοι για χρόνια – μάλιστα έπαιξαν και μουσική μαζί σε διάφορες μπάντες προτού ο Underwood στραφεί στη ζωγραφική και στη γραφιστική – όμως το αριστερό μάτι του Bowie παρέμεινε σημαδεμένο από το συμβάν. Η παρορμητική γροθιά έγδαρε τον βολβό του ματιού, με αποτέλεσμα την παράλυση των μυών που ελέγχουν τη συστολή και τη διαστολή της ίριδας.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Bowie λέγεται ότι ευχαρίστησε τον φίλο του για τον τραυματισμό στο μάτι, καθώς του πρόσφερε μια δόση μυστηρίου στην εμφάνισή του.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/