Το καθημερινό σεξ αυξάνει τη γονιμότητα;

images_aaapets-bed.jpg

Το κλειδί για μια εγκυμοσύνη είναι το παράθυρο γονιμότητας, οι πέντε ή έξι μαγικές ημέρες του μήνα κατά τις οποίες μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Κατά την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει συνήθως την 14η ημέρα του κύκλου, απελευθερώνετε ένα ώριμο ωάριο στη σάλπιγγα, το οποίο όμως «διαρκεί» μόνο για 24 ώρες. Τα σπερματοζωάρια, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν έως και πέντε ημέρες μέσα στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, θα πρέπει ιδανικά να παρέχονται όσο το δυνατόν συχνότερα την περίοδο που είναι «ανοιχτό» το παράθυρο γονιμότητας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Fertility and Sterility βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά για τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί, καθώς τα συμπεράσματά της υποστηρίζουν ότι είναι πολύ καλύτερο να κάνουν σεξ κάθε μέρα για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μελέτη διαπιστώνει ότι το πολύ σεξ μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας για την εγκυμοσύνη. Οι έντονα σεξουαλικά ενεργές γυναίκες της μελέτης είχαν υψηλότερα επίπεδα κυτοκινών, μορίων που απελευθερώνονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία βοηθούν να μην εκλαμβάνεται το σπέρμα ή το έμβρυο ως ξένο σώμα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα το γυναικείο σώμα να τους επιτεθεί. Ο επικεφαλής της έρευνας Tierney Lorenz, από το Ινστιτούτο Kinsey για την Έρευνα για το Σεξ, το Φύλο και την Αναπαραγωγή, τονίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη – από το ότι το σπέρμα δεν θα αντιμετωπιστεί ως εισβολέας έως την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Ο Lorenz πιστεύει ότι το συχνό σεξ στέλνει το μήνυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι ήρθε ξεκάθαρα η ώρα της αναπαραγωγής.

Ωστόσο, η μελέτη δηλώνει απερίφραστα ότι η σχέση ανάμεσα στο σεξ, τις αλλαγές στο γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα και την πιθανότητα για μια εγκυμοσύνη, είναι πάρα πολύ περίπλοκη για να ξεκαθαρίσει μόνο από μία έρευνα. Όσο για το πόσο συχνά τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν σεξ, ο ίδιος  ο Lorenz λέει ότι οι γυναίκες παίρνουν πλέον τόσες πολλές συμβουλές που είναι τελικά καλύτερο να «κάνουν ό, τι λειτουργεί σωστά στη σχέση τους». Δεν υπάρχει άλλωστε συγκεκριμένη απόδειξη από αυτή τη μελέτη ότι το καθημερινό σεξ θα αυξήσει τη γονιμότητα. Κάνοντας σεξ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα κάθε μήνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «πετύχετε» παράθυρο γονιμότητας, χωρίς να το ψάχνετε ιδιαίτερα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/