Το δείπνο δεν παχαίνει τα παιδιά

images_aaakidseatingpizza.jpg

Δεν υπάρχει καμία σημαντική σχέση μεταξύ του δείπνου μετά τις 8 μ.μ. και της παχυσαρκίας στα παιδιά, όπως δείχνει μια νέα έρευνα.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η ώρα της ημέρας που οι άνθρωποι τρώνε μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους κιρκαδικούς ρυθμούς τους – το εσωτερικό ρολόι του σώματος – γεγονός που μπορεί να επηρεάζει τις μεταβολικές διεργασίες του σώματος. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι η κατανάλωση φαγητού αργά μέσα στη μέρα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αλλά οι ερευνητές από το King College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το ίδιο συμβαίνει στα παιδιά. Σε μια μελέτη που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 1.620 παιδιών, οι ερευνητές δεν εντόπισαν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, αν έτρωγαν δείπνο μεταξύ 20:00-22:00, σε σύγκριση με όσα έτρωγαν μεταξύ 14:00-20:00.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για μια περίοδο τεσσάρων ετών, μεταξύ του 2008 και του 2012. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες, από τεσσάρων έως 10 ετών και από 11 έως 18 ετών. Το ύψος και το βάρος των παιδιών συλλέχθηκαν επίσης, ώστε να υπολογισθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματός τους.

Τα αγόρια ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 10 που έτρωγαν αργότερα μέσα στη μέρα, βρέθηκε ότι κατανάλωναν μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης, ενώ τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών έτρωγαν λιγότερους υδατάνθρακες όταν έτρωγαν αργά. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι διαφορές αυτές δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα για τις διατροφές των παιδιών, ενώ και η μελέτη έχει περιορισμούς λόγω της μη εξέτασης άλλων παραγόντων, όπως η παράλειψη του πρωινού, το επίπεδο δραστηριότητας των παιδιών ή πόσες ώρες κοιμόταν.

Η Δρ Gerda Pot, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα πορίσματά της είναι έκπληξη: «Περιμέναμε να βρούμε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φαγητού αργά μέσα στη μέρα και της πιθανότητας εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά στην πραγματικότητα βρήκαμε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό παιδιών που τρώνε βραδινό μετά 20:00 σε αυτή την ομάδα».

Η Δρ Pot πρόσθεσε ότι ενώ η στιγμή κατανάλωσης των γευμάτων έχει προταθεί ως ένας από τους πολλούς πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν την τάση για αύξηση του σωματικού βάρους που παρατηρείται στα παιδιά, «η σημασία του ρόλου της δεν έχει ερευνηθεί αρκετά».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/