Το ανθυγιεινό περιβάλλον σκοτώνει

images_1anthi.jpg

Περίπου 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έκθεσής τους σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που αποκαλύπτει το τίμημα διαβίωσης και εργασίας σε κακές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ρύπανση του αέρα, του νερού, του εδάφους καθώς και η έκθεση σε χημικές ουσίες, υπεριώδη ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν περισσότερες από 100 διαφορετικές ασθένειες και είδη τραυματισμών σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μια έκθεση του Οργανισμού διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των θανάτων προκαλούνται από κακές συνθήκες διαβίωσης ή εργασίας, προκαλώντας τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Ευρώπη, κάθε χρόνο.

Τα παιδιά και οι ενήλικες μεταξύ 50 και 75 ετών επηρεάζονται περισσότερο, ενώ 1,7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από μολυσματικές και περιβαλλοντικές ασθένειες.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν και πάλι ο μεγαλύτερος δολοφόνος του κόσμου, προκαλώντας τον θάνατο 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο. Ακολουθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία σκότωσαν πέρυσι 2,3 εκατομμύρια άτομα.

Το 40% των περιπτώσεων άσθματος παγκοσμίως συνδέονται με το ανθυγιεινό περιβάλλον και θα μπορούσαν να μειωθούν μαζί με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του  παθητικού καπνίσματος και της μούχλας και της υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους, διαπίστωσε η μελέτη.

Το άσχημο περιβάλλον συνέβαλε επίσης στο 11% των περιπτώσεων κατάθλιψης, η οποία θα μπορούσε να προληφθεί με την αντιμετώπιση του επαγγελματικού άγχους και της έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει «επείγουσα» ανάγκη οι ηγέτες των κρατών να επενδύσουν στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι θάνατοι από διάρροια και ελονοσία έχουν μειωθεί σε όλο τον κόσμο λόγω της καλύτερης πρόσβασης σε καθαρό νερό, καθώς και υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και φαρμακευτικής αγωγής.

«Ένα υγιές περιβάλλον αποτελεί τη βάση ενός υγιούς πληθυσμού», δήλωσε η Δρ Margaret Chan, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ. «Αν τα κράτη δεν αναλάβουν δράσεις για να κάνουν τα περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται υγιή, εκατομμύρια θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν νέοι».

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις σε στρατηγικές για τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων στις πόλεις, τα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας», δήλωσε ο Δρ Maria Neira, Διευθύντρια του ΠΟΥ στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Παραγόντων Υγείας. «Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αυξανόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο κίνδυνο καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων, τραυματισμών και καρκίνων και να οδηγήσει σε άμεση εξοικονόμηση στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης».

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι νόμοι για τη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, την εφαρμογή «καθαρότερων» τεχνολογιών και καυσίμων, καθώς και πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και προώθηση της υγιεινής, θα μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρων θανάτων.

Οι σημαντικότερες αιτίες των θανάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον είναι:

Εγκεφαλικά επεισόδια – 2.500.000

Καρδιακά επεισόδια – 2.300.000

Ακούσιοι τραυματισμοί (όπως τροχαία δυστυχήματα) – 1.700.000

Καρκίνοι – 1.700.000

Χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού – 1.400.000

Διαρροϊκές ασθένειες – 846.000

Λοιμώξεις του αναπνευστικού – 567.000

Νεογνικές παθήσεις – 270.000

Ελονοσία – 259.000

Εκούσιοι τραυματισμοί (όπως αυτοκτονίες) – 246.000

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/