Τοξικές ουσίες σε επώνυμα προϊόντα γυναικείας υγιεινής στη Γαλλία

images_1cosme.jpg

Ταμπόν και σερβιέτες που πωλούνται στη Γαλλία μπορεί να περιέχουν «πιθανόν τοξικά κατάλοιπα», σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού 60 millions de Consommateurs, η οποία ανακάλυψε ίχνη χημικών ουσιών σε πέντε από τα 11 προϊόντα γυναικείας υγιεινής που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων διοξινών και εντομοκτόνων. Ανάμεσά τους, προϊόντα γνωστών εταιρειών όπως η Tampax και η Always.

Τα ευρήματα προκάλεσαν την ανάκληση μιας παρτίδας από 3.100 κουτιά σερβιέτες της εταιρείας Corman που πωλούνται στη Γαλλία και τον Καναδά. Ο εκπρόσωπος της Corman, η οποία διαθέτει στην αγορά τα «οργανικά» σερβιετάκια Organyc, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι διεξήγαγε τη δική της εργαστηριακή ανάλυση που επιβεβαίωσε ίχνη glyphosate σε προϊόντα της. Το glyphosate, είναι η η δραστική ουσία που χρησιμοποιείται και στο ζιζανιοκτόνο RoundUp!

Στο παρελθόν έχει υπάρξει εκτενής συζήτηση για το αν η ευρέως χρησιμοποιούμενη χημική ουσία είναι καρκινογόνος και η εταιρεία δήλωσε ότι η κίνηση ήταν απλώς ένα μέτρο «προφύλαξης», ενώ παράλληλα ερευνά την αλυσίδα εφοδιασμού της. «Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει πραγματικά κίνδυνος, είναι απλά ένα προληπτικό μέτρο, γιατί προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η υγεία των καταναλωτών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Οι ερευνητές του περιοδικού ισχυρίστηκαν επίσης ότι έχουν βρεθεί τα ίχνη των αλογονωμένων αποβλήτων, ένα υποπροϊόν που σχετίζονται με την επεξεργασία των πρώτων υλών, στις ταμπόν Compak Active Regular Fresh της Tampax και υπολείμματα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων σε ορισμένες σερβιέτες Always.

Ιδιαίτερα τοξικές διοξίνες, οι οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα και να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, βρέθηκαν επίσης σε προϊόντα των εταιρειών o.b και Nett.

Η έκθεση οδήγησε το Εθνικό Ίδρυμα Καταναλωτών της Γαλλίας να ζητήσει από την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής και μεγαλύτερη διαφάνεια στη σήμανση των συστατικών τους. Εν τω μεταξύ, μια αίτηση που ξεκίνησε πέρυσι ζητώντας από τις εταιρείες να αναφέρουν όλα τα συστατικά των προϊόντων τους, ώστε οι γυναίκες να έχουν πλήρη επίγνωση των πιθανών κινδύνων για την υγεία τους, έχει φτάσει σχεδόν τις 190.000 υπογραφές.

Η Mélanie Doerflinger, η οποία ξεκίνησε την αίτηση, δήλωσε: «Όταν αγοράζουμε καλλυντικά προϊόντα μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με το τι περιέχουν και πως κατασκευάζονται, αλλά όταν πρόκειται για κάτι που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και που έρχεται σε επαφή με το πιο ευαίσθητο μέρος του σώματός μας, δεν ξέρουμε τι έχει μέσα».

Eκπρόσωπος της Johnson & Johnson, η οποία κατασκευάζει τα ταμπόν Nett και o.b, δήλωσε ότι στα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται «μόνο υλικά που συμφωνούν με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας». Η Procter & Gamble, στην οποία ανήκουν η Tampax και η Always, δεν έχει κάνει προς το παρόν κάποιο σχόλιο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/