Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι άνδρες

images_1Man-At-Doctor.jpg

Ότι οι άνδρες αποφεύγουν τους γιατρούς και τις εξετάσεις περισσότερο από ότι αποφεύγουν τις συναντήσεις με τις… πεθερές τους, είναι γνωστό. Οι γυναίκες, αν και έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τις 10 πιο συχνές θανατηφόρες ασθένειες, κλείνουν ραντεβού με τον γιατρό τους για προληπτικές εξετάσεις με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα. Ανάμεσα στον… παιδίατρο και το πρώτο check up που γίνεται γύρω στα 50, λίγοι κάνουν τον κόπο να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός τους. Όμως οι τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι είναι απαραίτητη για να προλάβουμε σοβαρές ασθένειες εγκαίρως και να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Ας δούμε ποιες είναι οι τακτικές εξετάσεις που θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι άνδρες.


Εξέταση σακχάρου

Ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου (της γλυκόζης δηλαδή) στο αίμα, είναι μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις και θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Υψηλά επίπεδα δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για διαβήτη, που με τη σειρά του συνδέεται με καρδιαγγειακή νοσήματα, βλάβες στα νεφρά και στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες που βρίσκονται μια ανάσα προτού αποκτήσουν διαβήτη μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση με δίαιτα και γυμναστική, γι’ αυτό και η εξέταση είναι απαραίτητη.

Διαγνωστικοί έλεγχοι πίεσης και χοληστερόλης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης οδηγούν σε καρδιοαγγειακά νοσήματα – οι δύο πιο συχνές αιτίες θανάτου στους άνδρες. Οι διαγνωστικοί έλεγχοι τους είναι απλή υπόθεση (ένα πιεσόμετρο και μια εξέταση αίματος) και θα πρέπει να γίνεται όποτε σας δίνεται η ευκαιρία.

Εξέταση για καρκίνο του δέρματος

Η ασθένεια μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε άνδρα, όμως όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ή είχαν υποστεί σημαντικά εγκαύματα από την έκθεσή τους στον ήλιο σε μικρή ηλικία, έχουν και αυξημένες πιθανότητες. Πέρα από τη χρήση αντηλιακού και την παρακολούθηση των ελιών του δέρματός μας για πιθανές αλλαγές, η εξέταση από δερματολόγο κρίνεται επιβεβλημένη σε ετήσια βάση.

Εξέταση για καρκίνο του προστάτη

Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή της ασθένειας που εμφανίζεται στους άνδρες, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι ένας στους επτά θα νοσήσει κάποια στιγμή. Οι άνδρες μεταξύ 50 και 70 θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο εξέταση αίματος για τον έλεγχο του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) – αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει μετά τα 40.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/