Τι είναι ο διαβήτης;

images_aaaa30.jpg

Ο οργανισμός χρειάζεται, ως κύρια πηγή καυσίμου ή ενέργειας, ένα ειδικό ζάχαρο που ονομάζεται γλυκόζη. Ο οργανισμός παράγει γλυκόζη από τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες όπως τα ψωμιά, δημητριακά πρωινού, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, γάλα, γιαούρτι και φρούτα.

Η γλυκόζη μεταφέρεται σε όλο το σώμα μέσω του αίματος – το επίπεδο δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. Όταν η γλυκόζη υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο, ένα μέρος της πρέπει να βγει από το αίμα και να εισέλθει στους ιστούς του σώματος για να παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Ένα μέρος της γλυκόζης αποθηκεύεται επίσης στο συκώτι έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα αν χρειαστεί. Όταν το επίπεδο γλυκόζης πέσει πολύ χαμηλά, ένα μέρος της γλυκόζης που είναι αποθηκευμένη στο συκώτι απελευθερώνεται στο αίμα για να το επαναφέρει σε υψηλότερο επίπεδο.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, έναν αδένα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το στομάχι. Η ινσουλίνη είναι σαν ένα κλειδί που ανοίγει τις «πόρτες» των κυττάρων του σώματος (δίοδοι γλυκόζης) και επιτρέπει στη γλυκόζη να περνά από το αίμα στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μεταβολισμός της γλυκόζης.

Στον διαβήτη, το πάγκρεας είτε δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη είτε η ινσουλίνη που παράγει δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά. Χωρίς την επενέργεια της ινσουλίνης, οι δίοδοι της γλυκόζης είναι κλειστές. Η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος που προκαλούν προβλήματα υγείας τα οποία συνδέονται με τον διαβήτη.

Βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη φροντίδα  του διαβήτη

    Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
    Πάντοτε να παίρνετε την ινσουλίνη σας (για όσους την χρειάζονται).
    Εάν ο γιατρός σας σάς δώσει χάπια που βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη, της αρτηριακής πίεσης ή/ και της χοληστερίνης σας, διασφαλίστε ότι τα παίρνετε.
    Να είστε όσο πιο δραστήριοι μπορείτε, όσο το δυνατόν συχνότερα.
    Ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.
    Επιτύχετε και διατηρήστε πιο υγιές σωματικό βάρος.
    Διατηρήστε μια θετική πνευματική στάση.
    Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια όταν νιώθετε ότι την χρειάζεστε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/