Τεστ αίματος στο ρόλο που παίζουν οι διαγνωστικοί έλεγχοι

images_1Blood_tests.jpeg

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να παίξει το ρόλο που έπαιζαν λεπτομερείς διαγνωστικοί έλεγχοι και να καθοριστεί εάν ένας ασθενής είναι πιθανό να εμφανίσει στεφανιαία νόσο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ανοσοσφαιρίνης G (IgG) ήταν λιγότερο πιθανό να πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η υψηλή πίεση και η χοληστερόλη.

Η σημασία που έχουν οι διαγνωστικοί έλεγχοι

Αν και πολλή προσπάθεια αφιερώνεται στον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου, «καλύτερα και πιο προσιτά εργαλεία για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου εξακολουθούν να χρειάζονται για την αποφυγή εσφαλμένης ταξινόμησης ασθενών υψηλού κινδύνου και την επακόλουθη θεραπεία», τόνισαν οι ερευνητές: «Αν γίνουμε καλύτεροι στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται στενή παρακολούθηση και προληπτικές θεραπείες, σίγουρα θα αποτρέψουμε τις καρδιακές παθήσεις που οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια».

Η κύρια αιτία ων καρδιαγγειακών νόσων και των καρδιακών προσβολών είναι η αθηροσκλήρωση – η συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στα τοιχώματα των αρτηριών που μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος προς και από την καρδιά.

Αν και τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης γενικά δεν θεωρούνται άμεσα σχετιζόμενα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα είδη της θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης και ότι άλλα είδη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Στην συγκεκριμένη, πιο πρόσφατη μελέτη, παρακολουθήθηκαν 1.753 άτομα για περίπου πέντε χρόνια και διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα της IgG ήταν 58% λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή και 38% λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Οι εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να είναι φθηνοί και εύκολοι διαγνωστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό ασθενών με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, με αποτέλεσμα την έγκαιρη θεραπευτική αγωγή προτού επιδεινωθεί η κατάστασή τους. Το τεστ θα μπορούσε επίσης να εντοπίζει ασθενείς χαμηλού κινδύνου, προλαμβάνοντας την πρόληψη σπατάλη πόρων για την παροχή θεραπείας που ο ασθενής δεν χρειάζεται.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ramzi Khamis του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνευμόνων, δήλωσε ότι το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση ασθενών υψηλού κινδύνου πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι είναι δυνατόν με τις τρέχουσες μεθόδους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/