Τα φιστίκια προστατεύουν από την αλλεργία στα… φιστίκια

images_aaapeanuts.jpg

H κατανάλωση φιστικιών όταν είμαστε μωρά, βοηθά να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας σε αυτά, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Το 2015, μια άλλη μελέτη υποστήριξε ότι η «έκθεση» στα φιστίκια σε μικρή ηλικία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας κατά 80%, όμως τώρα ερευνητές λένε ότι μπορεί να επιτευχθεί προστασία «μακράς διαρκείας» – ακόμα και αν το δημοφιλές σνακ αποφεύγεται στη συνέχεια για έναν χρόνο.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine εξέτασε 550 περιπτώσεις παιδιών που θεωρούνταν επιρρεπή στην ανάπτυξη αλλεργίας στα φιστίκια και βασίζεται στα δεδομένα έρευνας του 2015, η οποία διεξήχθη από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου – ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πρότειναν ότι η «έκθεση» των παιδιών σε μικρές ποσότητες φιστικιών θα μπορούσε να απομακρύνει την πιθανότητα αλλεργίας.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι αν ένα παιδί αρχίζει να καταναλώνει κάποιο σνακ με φιστίκι κατά τους πρώτους 11 μήνες της ζωής τους και εντάξει τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του, στην ηλικία των πέντε μπορεί να διατηρήσει την αντοχή του στην αλλεργία ακόμη και αν απέχει από την κατανάλωσή τους για έναν χρόνο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Gideon Lack είπε: «Η έρευνα καταδεικνύει σαφώς ότι η πλειονότητα των βρεφών προστατεύτηκε από την αλλεργία και ότι η προστασία αυτή είναι μακράς διαρκείας».

Τόνισε επίσης ότι μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν σε μια «κουλτούρα φόβου των τροφίμων». «Πιστεύω ότι η αλλεργία στα τρόφιμα έχει γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, επειδή κάποιο φαγητό αποκλείεται από τη διατροφή, το παιδί αδυνατεί να αναπτύξει ανοχή», δήλωσε.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, στα μισά παιδιά δόθηκαν σνακ με φιστίκι όταν ήταν μωρά, ενώ τα υπόλοιπα είχαν τραφεί μόνο με μητρικό γάλα. Τα παιδιά που συμμετέχουν στη μελέτη θεωρήθηκαν επιρρεπή σε αλλεργία στα φιστίκια, επειδή είχαν ήδη αναπτύξει έκζεμα ως μωρά – ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι των αλλεργιών.

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην ηλικία των έξι ετών, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική αύξηση στην αλλεργία μετά από 12 μήνες αποφυγής κατανάλωσης φιστικιών, στα παιδιά που είχαν καταναλώσει φιστίκια ως μωρά», σημειώνει η μελέτη.

Ο καθηγητής Lack δήλωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να δούμε αν η αντίσταση στην αλλεργία διαρκεί, αν η κατανάλωση φιστικιών σταματήσει για περισσότερο από 12 μήνες. Δήλωσε επίσης ότι μεταξύ των ετών 1995 και 2005, ο αριθμός των ανθρώπων που είχε αλλεργία στα φιστίκια είχε τριπλασιαστεί, κάτι που δεν συνέβη επειδή οι μέθοδοι ανίχνευσης έγιναν καλύτερες – παρέμειναν οι ίδιες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/