Τα περιττά κιλά προτιμούν τις γυναίκες

images_1weight-art.jpg

Οι γυναίκες ίσως είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στο να παίρνουν βάρος, εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη χρήση των θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη: Μετά τις προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι παγκοσμίως περισσότερες γυναίκες ρέπουν προς την παχυσαρκία από ό,τι άνδρες, οι επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ έκαναν έρευνες σε ποντίκια, ώστε να εξετασθεί κατά πόσο το φύλο επηρεάζει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να κάνουν παχύσαρκα αρσενικά ποντίκια να χάσουν βάρος, ωστόσο δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο σε θηλυκά ποντίκια.

Παχυσαρκία μέσα από τον εγκέφαλο

Οι αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν υποδεικνύουν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζει το πώς το σώμα χρησιμοποιεί τις θερμίδες που προσλαμβάνει, επηρεάζεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

Τα πεπτίδια προοπιομελανοκορτίνης (POMC), είναι ορμόνες που δημιουργούνται σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου και ρυθμίζουν την όρεξη, τη σωματική δραστηριότητα, την ενέργεια που δαπανά το σώμα και το σωματικό βάρος.

Ωστόσο, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Molecular Metabolism» διαπίστωσε ότι τα POMC αντιδρούν διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

«Ενώ η στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή της ενάντια στην παχυσαρκία επηρέασε την όρεξη τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ποντίκια, στα αρσενικά, επηρεάστηκε επίσης η φυσική δραστηριότητα και η δαπάνη ενέργειας», εξήγησε η Lora Heisler, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας Abeddeen Rowett.

Όμως στα θηλυκά ποντίκια, η σωματική δραστηριότητα και η δαπάνη ενέργειας δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. «Έτσι, ενώ η φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει τα πεπτίδια POMC μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την όρεξη στα θηλυκά, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι δεν θα επηρεάσει τα σήματα στον εγκέφαλό που ρυθμίζουν τη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε η καθηγήτρια Heisler.

Η Heisler ελπίζει ότι η έρευνα θα βοηθήσει να προσαρμοστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στις ανάγκες του κάθε φύλου: «Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία διαφορά στο πώς η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται σε άνδρες και γυναίκες».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/