Συνδυασμός φαρμάκων εξαφανίζει καρκινικούς όγκους

images_aaaakarfarma.jpg

Δύο φάρμακα που δοκιμάστηκαν για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος, εξαφάνισαν τους όγκους στο 20% των περιπτώσεων: Το ένα πέμπτο ατόμων με προχωρημένο μελάνωμα που ακολούθησαν θεραπεία με ένα ζεύγος φαρμάκων ανοσοθεραπείας, δεν έχουν πλέον κανένα σημάδι των όγκων στο σώμα τους, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Τα πρώτα στοιχεία επιβίωσης μετά τη συνδυαστική χρήση των φαρμάκων ipilimumab και nivolumab, έδειξε ότι το 69% των ασθενών, σε δοκιμή σε 142 άτομα, ήταν ακόμα ζωντανοί μετά από δύο χρόνια. Οι βρετανοί γιατροί που έκαναν την έρευνα δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν «πολύ ενθαρρυντικά». Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος και σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπου κάθε χρόνο.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί μια ισχυρή άμυνα ενάντια στις μολύνσεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί για να το «φρενάρουν» ώστε να μην επιτίθεται στους ιστούς του ίδιου του σώματος. Ο καρκίνος – ο οποίος είναι μια αλλοιωμένη εκδοχή υγιούς ιστού – μπορεί να επωφεληθούν από αυτούς τους μηχανισμούς ώστε να αποφύγει την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα φάρμακα ipilimumab και nivolumab έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να ακυρώσουν αυτούς τους μηχανισμούς, για να «κόψουν τα φρένα».  Και τα δύο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μελανώματος, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός τους στη θεραπεία θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το ποσοστό επιβίωσης μετά από δύο χρόνια θεραπείας μόνο με ipilimumab ήταν 53% και οι όγκοι δεν εξαφανίστηκαν εντελώς σε κανέναν ασθενή. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη συνδυαστική θεραπεία με το nivolumab ήταν 69% και 22%. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς είχαν σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τη θεραπεία.

Ο Δρ James Larkin, επικεφαλής για το μέρος της έρευνας που έγινε στο Royal Marsden Hospital του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε αυτά τα ποσοστά επιβίωσης. Είναι σημαντικό για να καταλάβουμε το όφελος αυτών των θεραπειών μακροπρόθεσμα, αν και αυτή είναι μια σχετικά μικρή μελέτη». Μια πολύ μεγαλύτερη έρευνα, στην οποία συμμετέχουνν σχεδόν 1.000 ασθενείς έχει ήδη ξεκινήσει να προσφέρει δεδομένα.

Η 61χρονη Βίκυ Μπράουν από το Κάρντιφ, διαγνώστηκε με κακόηθες μελάνωμα, που είχε εξαπλωθεί στους πνεύμονες και το στήθος της τον Απρίλιο του 2013 και άρχισε τη συνδυαστική θεραπεία λίγο αργότερα. «Δούλεψε μέσα σε ένα μήνα. Υπήρχαν εξογκώματα που αισθανόμουν τα οποία εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα», δήλωσε.

Η Μπράουν αντιμετώπισε σοβαρές παρενέργειες και ένα χρόνο αργότερα ο καρκίνος επέστρεψε. Τώρα, βρίσκεται στη δεύτερη φάση της συνδυαστικής ανοσοθεραπείας, η οποία και πάλι φαίνεται ότι συρρικνώνει τους όγκους.

«Η εγγονή μου γίνεται τεσσάρων ετών και έχω τώρα και ένα δεύτερο εγγόνι. Το να μην ήμουν μέρος της ζωής τους θα ήταν τραγικό, οπότε είμαι πραγματικά ευγνώμων», πρόσθεσε.

Γενικά, όταν μια θεραπεία αποτυγχάνει και ο καρκίνος αρχίζει να αναπτύσσεται και πάλι, στη συνέχεια το φάρμακο πέφτει σε αχρηστία. Αλλά ο Δρ Larkin πιστεύει ότι «έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό εδώ. Αυτός ο συνδυασμός των φαρμάκων, αλλάζει την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δύο χρόνια αργότερα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να σταμάτησε να αναγνωρίζει τον όγκο. Για μένα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η εκ νέου χορήγηση του συνδυασμού των φαρμάκων μπορεί και πάλι να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να τον αναγνωρίσει».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/