Συνδέεται το στοματικό σεξ με τον καρκίνο;

images_aaa22.jpg

To στοματικό σεξ ίσως είναι υπεύθυνο για τη διάδοση ιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στο κεφάλι και στον λαιμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η έρευνα έδειξε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να διαδοθεί μέσω του στοματικού σεξ και του καρκίνου στο κεφάλι και στον φάρυγγα. Ο ιός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο κεφάλι και στον φάρυγγα επτά φορές, ίσως και κατά πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί σε στοματικό διάλυμα. Ο ιός επίσης, μπορεί πλέον να προληφθεί με εμβολιασμό.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 97.000 άτομα, σε δύο ξεχωριστές έρευνες. Οι συμμετέχοντες έδωσαν πρώτα δείγματα στοματικού διαλύματος τα οποία εξετάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν ότι δεν είχαν καρκίνο. Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τα επόμενα σχεδόν τέσσερα χρόνια και βρήκαν 132 περιπτώσεις καρκίνου στο κεφάλι και στον φάρυγγα.

Καθένας από τους ανθρώπους που εμφάνισαν καρκίνο, συγκρίθηκε με τρεις ανθρώπους που δεν εμφάνισαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν HPV-16 στα αρχικά δείγματα στοματικού διαλύματος, ήταν 22 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν στοματοφαρυγγικό καρκίνο.

Ο HPV ευθύνεται για το 70% των καρκίνων στο κεφάλι και τον λαιμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2020, αυτού του είδους οι καρκίνοι θα ξεπεράσουν σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ως οι κύριοι καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι καρκίνοι της κεφαλής και του λαιμού προκαλούνται από το κάπνισμα και το ποτό. Αλλά μια απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, οδήγησαν τους γιατρούς να πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρχει και άλλη αιτία και η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει με βεβαιότητα ότι ο HPV-16 προηγείται της ανάπτυξης αυτών των μορφών καρκίνου.

Η εξήγηση αυτή είχε αποκτήσει ιδιαίτερη δημοσιότητα όταν ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας είχε δηλώσει ότι πίστευε πως είχε προσβληθεί από καρκίνο μέσω του στοματικού σεξ. Η νέα μελέτη είναι η απόδειξη της ισχυρής σύνδεσης μεταξύ των δύο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/