Σε κρίσιμη κατάσταση η… Υγεία

images_aaaigia.jpg

Ενώ τα θύματα από την εποχική γρίπη πολλαπλασιάζονται και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία δυσχεραίνει διαρκώς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιος φταίει για την κατάσταση στην Υγεία και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρεμβαίνει ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας χαρακτηρίζει αδιανόητη την κριτική από στελέχη της ΝΔ, που κάνουν λόγο για «μαύρη περίοδο» στην Υγεία στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζει μάλιστα τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τις οποίες καθιστά υπεύθυνες για τις δραματικές περικοπές -πάνω από 40%- στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ, για την τραγική υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και για τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Υγείας καταβάλλει συγκεκριμένες προσπάθειες να σταθεροποιήσει το δημόσιο σύστημα (π.χ. παράταση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού), αλλά και να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ (π.χ. κατάργηση «εισιτηρίου» 5 ευρώ στα Νοσοκομεία)», αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην απαντητική ανακοίνωση του για τη «Μαύρη Βίβλο στην Υγεία» της ΝΔ.

Τα παραπάνω όμως δεν φαίνεται να πείθουν τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ο οποίος με ανακοίνωσή του αξιώνει την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, καθιστώντας τον υπεύθυνο για μια σειρά θεμάτων που υποβαθμίζουν σοβαρά το σύστημα υγείας και την υγειονομική περίθαλψη. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλει τις τραγικές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα , το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ζητά από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, να αναλάβει τις ευθύνες του, για τις ζωές που χάνονται και να υποβάλλει την παραίτησή του. Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας υγείας θεωρεί ότι η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών στο χώρο της υγείας έχει τραγικές επιπτώσεις για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει καταγραφεί στη χώρα μας σημαντική αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας ήδη από το 2012.
Η υγεία νοσεί

Ειδικότερα ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι για το θάνατο ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, ευθύνεται η πρόχειρη και απαράδεκτη διαχείριση, των παρακάτω κρίσιμων ζητημάτων:

· Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έλαβε τα μέτρα της, εν όψει της επικείμενης επιδημίας της γρίπης ,για να διασφαλίσει ότι δεν θα κλείσουν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ,παρά το γεγονός ότι είχε εγκαίρως ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ό,τι λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα 200 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά ενώ καθημερινά περισσότερα από 50 άτομα που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη επιστημονικά πρακτική που έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλούς ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί

· Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας της γρίπης που εξαπλώνεται στη χώρα είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, να κατέχει θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% όσων ασθενών κατάληξαν, παρά το γεγονός ότι ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν είχαν εμβολιαστεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει τεράστιες ευθύνες ,για τη φετινή χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού καθώς δεν έγινε το φθινόπωρο, η καθιερωμένη εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, για την επικείμενη επιδημία της γρίπης.

· Τα Δημόσια νοσοκομεία είναι ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες. Από την ανάληψη των καθηκόντων της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας διέκοψε τις καθιερωμένες συναντήσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ακόμα και μετά την απομάκρυνση των διοικητών- με αδιαφανείς διαδικασίες που καταγγέλθηκαν -δεν έγινε καμία συνάντηση με τους διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών που εκτελούσαν χρέη διοίκησης για να τους δοθούν κατευθύνσεις. Έτσι τα δημόσια νοσοκομεία είναι ακέφαλα και έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους.

· Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πήρε μέτρα με πρωτοφανή προχειρότητα και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Για παράδειγμα άλλαξε τον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, χωρίς να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν κάνει τις απαραίτητες προμήθειες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις έμειναν για εβδομάδες, χωρίς τη θεραπεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

· Η άσκηση μνημονιακών πολιτικών, στο χώρο της υγείας έχει τραγικές επιπτώσεις και κάθε πολιτική ηγεσία που τις υπηρετεί έχει προσωπικές και ποινικές ευθύνες, για τις τραγικές συνέπειες. Ο ΙΣΑ απαιτεί την έξοδο της υγείας, από τη μέγγενη των μνημονίων.

Η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σήμερα χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές από ανικανότητα αυτών που έχουν την πολιτική ευθύνη διαχείρισης της δημόσιας υγείας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/