Πώς να επιλέξετε babysitter

images_aaasitter.jpg

Για τις εργαζόμενες μητέρες, η babysitter ή ακόμη και η νταντά είναι τις περισσότερες φορές μονόδρομος. Όμως η σκέψη ότι θα αφήσετε το παιδί σας για αρκετές ώρες με μια ξένη, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αγχωτική. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο που θα φυλάει το παιδί σας, ώστε να διευκολύνει το πρόγραμμά σας, χωρίς να σας φορτώνει με σκέψεις για το τι γίνεται όταν εσείς λείπετε. Ακολουθούν μερικές σκέψεις λοιπόν, προτού αποφασίσετε να προσλάβετε μια νταντά ή μια babysitter.

Μάθετε τι ψάχνετε
Σκεφτείτε πρώτα τις ανάγκες του παιδιού σας και τις δικές σας. Θέλετε μια νταντά που θα μείνει με την οικογένειά σας ή ψάχνετε για μια μερικής απασχόλησης που θα κάθετε με τα παιδιά ορισμένες ώρες της ημέρας; Ή μήπως μια babysitter που θα τα φροντίζει όταν εσείς θέλετε να βγείτε έξω κάποιο βράδυ. Οι απαιτήσεις σας πρέπει να είναι σαφείς, ώστε να μην χάσετε χρόνο συζητώντας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για άλλου είδους εργασία. Επίσης, είναι διαφορετικά τα προσόντα που απαιτεί κάθε είδους εργασιακή σχέση.

Υπολογίστε το budget
Ο οικονομικός παράγοντας είναι οπωσδήποτε από τους σημαντικότερους. Μην το παρακάνετε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορείτε να ανταπεξέρθετε στο κόστος και να χρειαστεί να διακόψετε τη συνεργασία με την νταντά ή την babysitter, ακριβώς την περίοδο που τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί μαζί της, αποκτώντας ένα νέο πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία νταντά που θα μείνει στο σπίτι σας είναι πιο οικονομική, όμως μην παραβλέψετε το γεγονός ότι ένας καινούριος άνθρωπος θα μείνει μαζί σας: οι ισορροπίες μιας οικογένειας είναι λεπτές, ενώ και εκείνη θα χρειάζεται να απολαμβάνει την ιδιωτική της ζωή.

Ελέγξτε το ιστορικό
Απασχολώντας μια νταντά ή μια babysitter επιτρέπετε σε κάποιον να έχει πρόσβαση στην οικογενειακή σας ζωή, να μπαίνει στο σπίτι σας και να βρίσκεται δίπλα στα παιδιά σας. Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζετε αρκετά πράγματα γι’ αυτόν τον άνθρωπο και μια απλή, προσωπική συνέντευξη δεν είναι αρκετή για κάτι τέτοιο. Θα πρέπει γνωρίζετε που μένει, που εργάστηκε πριν από εσάς, γιατί σταμάτησε να εργάζεται εκεί. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους προηγούμενους εργοδότες της για να μάθετε από πρώτο χέρι πως είναι στη δουλειά και πως φέρετε στα παιδιά. Και επειδή την πραγματική ιστορία ακούγεται από στόμα σε στόμα, ρωτήστε τους γνωστούς αν έχουν να σας προτείνουν κάποια που γνωρίζουν και έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της στο παρελθόν.

Συζητήστε με την οικογένειά σας
Η απόφασή σας θα επηρεάσει όλη την οικογένειά σας, συνεπώς θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με όλα τα μέλη σας. Ακούστε προσεκτικά τις απόψεις τους και το πώς τους φαίνεται η ιδέα αλλά και η συγκεκριμένη νταντά/babysitter που σκέφτεστε να προσλάβετε. Την συμπαθούν; Θέλουν να γνωρίζουν κάτι περισσότερο γι’ αυτήν; Έχουν κάποια απορία που δεν σκεφτήκατε εσείς; Πέρα από τις μπορεί να δείτε μια άλλη οπτική γωνία του θέματος, το να αποφασίζει όλη η οικογένεια για τα θέματα που την αφορούν κάνει τα μέλη της να αισθάνονται εξίσου σημαντικά και συσφίγγει τις σχέσεις.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/