Πώς να απομακρύνετε τα έντομα από τα φυτά σας

images_aaaentomaaaa1.jpg

Η Φύση είναι στη… φύση μας και κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν να έχουμε επαφή μαζί της ακόμη και στο αστικό περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων – άλση, πάρκα και δεντροφυτεμένοι δρόμοι δίνουν μια φυσική νότα ανάμεσα στο τσιμέντο και την άσφαλτο. Το ίδιο ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε και στα σπίτια μας είτε διατηρώντας έναν κήπο οι πιο τυχεροί είτε με τα φυτά και τα λουλούδια που κοσμούν σε γλάστρες τα διαμερίσματά μας οι περισσότεροι. Όσο όμως και να μας αρέσουν τα φυτά και τα λουλούδια, άλλο τόσο απεχθανόμαστε τα διάφορα έντομα που μαζεύουν και μπορούν να γεμίσουν τον χώρο που ζούμε. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

Η βασική αρχή είναι η συστηματική παρακολούθηση της υγείας των φυτών μας. Σημάδια μούχλας, κιτρινισμένα φύλλα με τρύπες και άλλες παραμορφώσεις, είναι στοιχεία που δείχνουν ένα άρρωστο φυτό. Και ένα άρρωστο φυτό είναι πιθανότερο να προσβληθεί από παράσιτα από έναν υγιές. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, μη διστάσετε να το αντικαταστήσετε με ένα καινούριο.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο παράσιτο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα φυτοφάρμακα για τα λουλούδια και τα φυτά σας. Διαβάζετε τις οδηγίες χρήσεις και σιγουρευτείτε ότι είναι κατάλληλα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και ότι δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ίδιο το φυτό. Προτιμήστε τα οργανικά φυτοφάρμακα, τα οποία είναι πιο ήπια και κρύβουν λιγότερους κινδύνους για τα φυτά σας και εσάς.

Καθαρίζετε τα φυτά σας προσεκτικά με ήπιο σαπουνόνερο και ξεβγάλτε τα φύλλα τους με χλιαρό νερό ώστε να διώξετε τυχόν έντομα και παράσιτα. Απομακρύνεται αυγά, κουκούλια ή ιστούς αραχνών, χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα βουτηγμένη σε ισοπροπυλική αλκοόλη.

Μια πολύ φυσική μέθοδος για να αποφύγετε τα έντομα στα φυτά σας είναι να τοποθετήσετε δίπλα τους άλλα φυτά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τα παράσιτα: ο βασιλικός, η λεβάντα, ο άνηθος και ο δυόσμος είναι μερικά από αυτά. Όταν αποκτάτε ένα καινούριο φυτό πάντως, κρατήστε το αρχικά μακριά από τα υπόλοιπα: αν έχει κάποια μόλυνση, θα αποφύγετε την μετάδοσή της.

Φροντίστε τα φυτά σας να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιή, ώστε να αντιμετωπίζουν όσο τα δυνατόν καλύτερα μολύνσεις και παράσιτα. Βελτιώστε τη ροή του αέρα γύρω τους, βάλτε τα σε σημείο που μπορούν να πάρουν το ηλιακό φως που χρειάζονται, μην παραλείπετε να τους δίνετε τα λιπάσματα που απαιτούνται.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/