Πώς να αντιμετωπίσετε τους κοριούς

images_aaakorioi.jpg

Οι κοριοί φαίνεται να έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένα χρώματα – μια ιδιορρυθμία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον των ενοχλητικών παρασίτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Medical Entomology, τα έντομα αγαπούν το μαύρο και το κόκκινο, αλλά απεχθάνονται το κίτρινο και το πράσινο. Αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει να δημιουργηθούν καλύτερες παγίδες που θα προσελκύουν και θα παγιδεύουν τα έντομα.

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά έντομα που τους αρέσει να ζουν κοντά στο επόμενο γεύμα τους – δηλαδή το αίμα μας. Μπορούν να κρύβονται στις ραφές του στρώματος ή στις ενώσεις που έχει το πλαίσιο του κρεβατιού. Έχουν την τάση να προτιμούν το ύφασμα και το ξύλο από το πλαστικό και το μέταλλο.

Ο Δρ Corraine McNeill και οι συνεργάτες του θέλησαν να μάθουν αν τα χρώματα επηρεάζουν το μέρος που οι κοριοί προτιμούν να κατοικούν. Για τον λόγο αυτό, διεξήγαγαν μια σειρά από πειράματα στο εργαστήριό τους, τοποθετώντας κοριούς σε δοκιμαστικούς δίσκους με καταφύγια διαφορετικού χρώματος.

Αντί να κρύβονται τυχαία, τα παράσιτα επέλεγαν τα καταφύγια ανάλογα με το χρώμα τους, δείχνοντας την προτίμησή τους στο μαύρο και το κόκκινο.

Ο Δρ McNeill είπε: «Αρχικά σκεφτήκαμε ότι οι κοριοί μπορεί να προτιμούν το κόκκινο, γιατί το αίμα με το οποίο τρέφονται είναι επίσης κόκκινο. Ωστόσο, μετά τη μελέτη, πιστεύουμε ότι ο κύριος λόγος που προτιμούν το κόκκινο χρώμα είναι γιατί οι κοριοί είναι κόκκινοι, έτσι πηγαίνουν σε αυτά τα καταφύγια επειδή θέλουν να είναι μαζί με άλλους κοριούς».

Τα έντομα φαίνεται να απεχθάνονται τα κίτρινα και τα πράσινα καταφύγια, πιθανώς επειδή αυτά τα φωτεινά χρώματα τους θυμίζουν έντονα φωτισμένες περιοχές στις οποίες είναι λιγότερο ασφαλές να κρυφτούν.

Προηγούμενες μελέτες ανακάλυψαν ότι αυτά τα δύο χρώματα είναι αποθαρρυντικά και για άλλα έντομα που τρέφονται με αίμα, όπως τα κουνούπια και οι σκνίπες.

Ο Δρ McNeill είπε: «Πάντα αστειευόμαστε με τους ανθρώπους – “Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε κίτρινα σεντόνια”! Αλλά για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι το πάμε πολύ μακριά. Βέβαια, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οπότε δεν μπορούμε και να αποκλείσουμε εντελώς την ιδέα».

Πώς να εντοπίσετε τους κοριούς
-Επιθεωρήστε τις ραφές στο στρώμα σας και τις ενώσεις στο πλαίσιο κρεβάτι για τυχόν εμφανή έντομα – είναι επίπεδα, με ωοειδές σχήμα, περίπου 5 χιλιοστά σε μήκος και είναι κόκκινα ή καφέ.

-Ψάξτε για μαύρες κηλίδες στο στρώμα σας – πρόκειται για αποξηραμένα περιττώματα από τους κοριούς.

-Οι ενήλικοι κοριοί παράγουν μια δυσάρεστη οσμή μούχλας που θα πρέπει να είστε σε θέση να μυρίσετε.

-Ελέγξτε τα σεντόνια σας για κηλίδες αίματος από έντομα που «λιώσατε» στον ύπνο σας.

-Ψάξτε το σώμα σας για κάποιο δερματικό εξάνθημα ή σημάδι που σας φαγουρίζει.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/