Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

images_aaakidsleep.jpg

Μία από τις πιο συνηθισμένες «μάχες» που κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους είναι η ώρα που θα πρέπει να πάνε για ύπνο: οι μικροί αντιστέκονται συνήθως σθεναρά στην ιδέα του να πάνε στο κρεβάτι, ενώ οι μεγάλοι επιμένουν ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Τώρα όμως οι γονείς έχουν πλέον καινούρια επιχειρήματα για να πείσουν τα παιδιά τους ότι έχουν δίκιο, όταν εκείνα τους κατηγορούν ότι είναι πολύ αυστηροί ως προς την τήρηση του ωραρίου.

Μια ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ δημοσίευσαν νέες πληροφορίες σχετικά με το πόση ώρα ύπνου απαιτείται καθημερινά για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Ο χρόνος κυμαίνεται από 16 ώρες την ημέρα για τα μωρά σε τουλάχιστον οκτώ ώρες για τους εφήβους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα είναι οι πρώτες επίσημες για τα παιδιά από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής που έχουν δημοσιευθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, για διάφορες ηλικίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ο επαρκής ύπνος συνδέεται με τη βελτίωση της προσοχής, τη συμπεριφορά, τη μάθηση, την ψυχική και σωματική υγεία σε κάθε ηλικία που καλύπτουν. Αντιθέτως, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τους κινδύνους για παχυσαρκία, διαβήτη, ατυχήματα, κατάθλιψη και ειδικά στην εφηβεία αυτοτραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των αποπειρών αυτοκτονίας.

Οι συστάσεις βασίζονται σε μια ανασκόπηση των επιστημονικών στοιχείων που υπάρχουν σχετικά με τη σχέση της διάρκειας του ύπνου και της υγείας.

Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου για κάθε ηλικία είναι:

– 12 έως 16 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων μέσα στη μέρα, για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 μηνών. Τα νεότερα τα βρέφη δεν περιλαμβάνονται, επειδή έχουν ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικού ύπνου.

– 11 έως 14 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων μέσα στη μέρα, για παιδιά ηλικίας 1-2 ετών.

– 10 έως 13 ώρες, των σύντομων ύπνων μέσα στη μέρα, για παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών.

– 9 έως 12 ώρες για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

– 8 με 10 ώρες για εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/