Πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε με βάση την ηλικία μας

images_aaacalo.jpg

Όταν το θέμα είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, οι συμβουλές από τον περίγυρό μας μπορεί να είναι αντικρουόμενες και διανθισμένες με προσωπικές απόψεις και ιστορίες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εξαιρετικά θολού τοπίου. Ωστόσο, μία από τις γενικά αποδεκτές αρχές για τον αριθμό των θερμίδων που θα πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, είναι ότι οι γυναίκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 2.000, ενώ οι άνδρες περίπου 2.500, για να διατηρήσουν σταθερό το σωματικό τους βάρος.

Μια πρόσφατη έρευνα όμως δείχνει ότι, αν και τα στοιχεία αυτά είναι γενικά ακριβή κατά μέσο όρο, η ηλικία ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει δραματικά την πρόσληψη θερμίδων που απαιτείται να λαμβάνουμε για να μην παχύνουμε, χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Ο στατιστικολόγος του περίφημου πανεπιστημίου UCLA, Nathan Yau, ανέλυσε στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας για να διαπιστώσει το πως ακριβώς η ηλικία μας επηρεάζει το πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνουμε για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

Ο Yau έλαβε επίσης υπόψη του το αν ο τρόπος ζωής του κάθε ανθρώπου περιλαμβάνει έντονη, μέτρια ή καθόλου άσκηση, προτού διασταυρώσει τα στοιχεία με την ηλικία του, ώστε να επιτύχει ακόμη πιο μεγάλη ακρίβεια στα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά του, οι γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1.800 θερμίδες καθημερινά σε ηλικία μεταξύ 25 και 30 ετών, αριθμός που θα πρέπει να πέσει στις 1.600 από την ηλικία των 50 και μετά.

Από την άλλη, για τις γυναίκες με δραστήριο τρόπο ζωής, η κατανάλωση θερμίδων μπορεί να φτάσει και τις 2.400 την ημέρα μεταξύ 20 και 30 ετών, ενώ θα πρέπει να πέσει στις 2.000 μετά την ηλικία των 60 ετών.

Οι άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή μπορούν να έχουν πολύ υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων μεταξύ 25 και 30 – περίπου 2.400 καθημερινά-, όμως θα πρέπει να τις μειώσουν στις 2.000 όταν φτάσουν την ηλικία των 60 ετών. Αν όμως ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής μπορούν να καταναλώνουν έως και 3.000 θερμίδες την ημέρα στη δεκαετία των 20 χρόνων τους και να την μειώσουν στις 2.600 όταν φτάσουν 60 ετών.

Οι διατροφολόγοι πάντως συνιστούν ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος δεν θα πρέπει να εστιάζουμε αποκλειστικά στον έλεγχο των θερμίδων, αλλά να ασκούμαστε τακτικά και να τρώμε μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/