Πως θα πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε λαχανικά

images_aaaKids-eating-veggies-600x400.jpg

Το έργο των γονιών να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους είναι αναμφισβήτητα τιτάνιο. Και για πολλούς ένα από τα δυσκολότερα πράγματα, είναι να πείσουν τα παιδιά τους να τρέφονται σωστά – ειδικά να τρώνε τα λαχανικά τους.

Όμως μια νέα μελέτη δείχνει πως μπορεί αυτό το έργο να γίνει ευκολότερο: η έρευνα διαπίστωσε ότι απλά δείχνοντας σε ένα παιδί ένα βίντεο με έναν συνομήλικό του να τρώει λαχανικά, μπορεί να το ενθαρρύνει να ακολουθήσει το παράδειγμά του!

Οι αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να διερευνήσει πώς τα παιδιά θα ανταποκριθούν βλέποντας τους συμμαθητές τους να τρώνε λαχανικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, σε 42 παιδιά ηλικίας από τριών έως πέντε ετών έδειξαν τυχαία ένα βίντεο που δείχνει παιδιά να τρώνε μια πιπεριά ή ένα βίντεο ενός παιδιού που βούρτσιζε τα δοντιών του. Σε ένα άλλο τμήμα της ομάδας, δεν ζητήθηκε να παρακολουθήσει κανένα βίντεο.

Μια ημέρα αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παρακολούθησαν το βίντεο με το παιδί που έτρωγε την πιπεριά, έτρωγαν λιγότερες πιπεριές από τα άλλα παιδιά. Ωστόσο, μια εβδομάδα αργότερα, τα ίδια παιδιά έφαγαν 15 γραμμάρια πιπεριές, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά έφαγαν μόλις 5,6 γραμμάρια.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να πουν ότι θα φάνε το συγκεκριμένο λαχανικό και πάλι, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Η Amanda Staiano, του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας στο Μπάτον Ρουζ της Λουιζιάνα, η οποία ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition Education and Behavior, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι προβάλλοντας στα παιδιά πλάνα των συνομηλίκων τους να τρώνε λαχανικά πριν από τα γεύματα, είτε στο σπίτι είτε στον παιδικό σταθμό, θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα.

Η Amy Yaroch, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρο Διατροφής Gretchen Swanson στην Ομάχα της Νεμπράσκα, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Γνωρίζουμε από τη θεωρία της συμπεριφοράς τα πρότυπα ρόλων είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για να κάνουμε τους ανθρώπους -συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών- να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/