Πως θα κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης πιο ακριβές

images_aaaprretest.jpg

Το να διαπιστώσει κάποια γυναίκα ότι είναι έγκυος είναι μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή στη ζωή της, που εγείρει πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Έκπληξη, ευτυχία, σοκ, αγωνία, χαρά, ανασφάλεια είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να νιώσει μια μέλλουσα μητέρα – το καθένα ξεχωριστά ή και όλα μαζί! Η πρώτη επιβεβαίωση έρχεται συνήθως μετά από ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο, προτού έρθει η επίσημη διαβεβαίωση από τον γιατρό. Όμως πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα τεστ; Μπορεί μια γυναίκα να τα εμπιστευτεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;

Τα περισσότερα εξ αυτών υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας τους στον εντοπισμό μιας εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά υψηλά, αγγίζοντας το 99%. Αν και το περιθώριο για σφάλμα μοιάζει ελάχιστο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει. Και το να πιστεύει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος ενώ δεν είναι (ή ακριβώς το αντίθετο) θα οδηγήσει μαθηματικά σε μια συναισθηματική ψυχρολουσία που καμία δεν θα ήθελε να ζήσει.

Σχεδόν όλα τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν περίπου την ίδια λογική. Θυμίζουν μαρκαδόρο στο σχήμα, με την μία άκρη τους να έχει απορροφητικό υλικό που θα πρέπει να βραχεί με ούρα και στην άλλη πλευρά ένα πεδίο όπου θα εμφανιστεί μια ένδειξη σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Στόχος τους να εντοπίσουν την ορμόνη hCG, η οποία παράγεται από τα πρώτα κιόλας στάδια της εγκυμοσύνης από το γονιμοποιημένο ωάριο.

Αν και είναι πολύ πιθανό να εντοπιστεί μια εγκυμοσύνη από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης (ή ακόμη και νωρίτερα) με κάποιο τεστ, οι γιατροί συνιστούν να μην τα συμβουλευόμαστε προτού περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ο λόγος είναι ότι οι μισές από τις γονιμοποιήσεις δεν καταλήγουν σε εγκυμοσύνη και ο μόνος σίγουρος τρόπος επιβεβαίωσης είναι το υπερηχογράφημα που δείχνει το έμβρυο, πέντε ή έξι εβδομάδες αργότερα.

Ωστόσο, τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να δώσουν μια πρώτη ένδειξη και για να είστε ακόμη πιο σίγουρες για την αποτελεσματικότητά τους, θα πρέπει:

– Κάντε το πρώτο τεστ το πρωί, την ώρα που υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ούρων

– Αφήστε να περάσει αρκετή ώρα προτού ελέγξετε το αποτέλεσμα. Αν το δείτε πολύ νωρίς μπορεί να μην έχει προλάβει το τεστ να σας δείξει το ακριβές συμπέρασμα.

– Μην κάνετε το τεστ προτού περάσει μια εβδομάδα από την ημέρα που θα έπρεπε να έχετε περίοδο. Όσο περισσότερος καιρός περνάει, τόσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα της ορμόνη hCG και τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες ακρίβειας έχει το τεστ εγκυμοσύνης.

Όπως και να έχει, αν θέλετε να βεβαιωθείτε 100%, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γυναικολόγο σας. Εκείνος είναι ο πλέον κατάλληλος και αρμόδιος να σας επιβεβαιώσει ότι θα πρέπει να προετοιμάζεστε για τον ερχομό ενός μωρού.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/