Πρώτες βοήθειες: καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

images_aaakarrdio.jpg

Όταν η υγεία ενός ανθρώπου βρίσκεται σε μια επείγουσα κατάσταση, όπως καρδιακή προσβολή, πνιγμό ή σοβαρή αιμορραγία, η ζωή του εξαρτάται από την άμεση και σωστή αντίδραση αυτών που βρίσκονται γύρω του να εφαρμόσουν πρώτες βοήθειες. Η καρδιοπνευμονική ή καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ ή CPR στα αγγλικά, εκ του Cardiopulmonary resuscitation) είναι μια βασική τεχνική που μπορεί να σώσει μια ζωή. Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να διατηρήσει τη ροή του οξυγονομένου αίματος στο σώμα και ειδικά στον εγκέφαλο, ο οποίος χωρίς οξυγόνο μετά από 5-7 λεπτά μπορεί να πάθει σοβαρές βλάβες, ενώ το θύμα μετά από 8-10 λεπτά μπορεί να πεθάνει.  Η τεχνική απαιτεί εκπαίδευση για να εφαρμοστεί, ωστόσο, ορισμένα βήματά της μπορούν να εφαρμοστούν και από άτομα χωρίς εκπαίδευση και να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες του θύματος για επιβίωση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι θωρακικές συμπιέσεις είναι οι βασικές πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να δώσει κάποιος στο θύμα, ακόμη και αν δεν έχει εκπαιδευτεί.

Το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να κάνετε σε ένα τέτοιο έκτακτο περιστατικό, αφού ελέγξετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για εσάς και το θύμα, είναι να διαπιστώσετε αν το άτομο έχει τις αισθήσεις του. Κρατήστε το από τους ώμους και ρωτήστε το δυνατά αν είναι καλά ή δώστε του μια απλή εντολή για να δείξει ότι σας ακούει – πείτε του π.χ. να ανοιγοκλείσει τα μάτια του. Αν δεν έχει τις αισθήσεις του, τηλεφωνήστε αμέσως στο 166 και ζητήστε βοήθεια, εκτός είστε σίγουρος ότι πρόκειται για περίπτωση πνιγμού: σε αυτή την περίπτωση, ξεκινήστε θωρακικές συμπιέσεις για ένα λεπτό και τηλεφωνήστε στο 166 στη συνέχεια.

Ελέγξτε αν το θύμα αναπνέει, παρατηρώντας αν κινείται το στήθος του και πλησιάζοντας το πρόσωπό ή το χέρι σας στο στόμα και την μύτη του. Αν ναι, τοποθετήστε το στην πλάγια θέση ασφαλείας.
Η πλάγια θέση ασφαλείας στις πρώτες βοήθειες

– Εκτείνετε το κεφάλι του προς τα πίσω μαλακά κρατώντας το από το μέτωπο, ανασηκώστε το πιγούνι του.

– Τοποθετήστε το χέρι που είναι προς τη μεριά σας σε ορθή γωνία προς το σώμα.

– Φέρτε το άλλο χέρι πάνω στο θώρακά του και κρατήστε την πίσω πλευρά της παλάμης  του στο αντίθετο μάγουλο.

– Με το άλλο σας χέρι λυγίστε το γόνατο του απέναντι προς εσάς ποδιού, διατηρώντας το πέλμα σε επαφή με το έδαφος και διατηρώντας το χέρι του πιεσμένο στο μάγουλο τραβήξτε το πόδι του προς εσάς.

– Τοποθετήστε το επάνω πόδι έτσι ώστε το ισχίο και το γόνατο να είναι λυγισμένα σε ορθές γωνίες, αποτρέποντας το θύμα να γυρίσει μπρούμυτα.

– Διατηρήστε ανοιχτό τον αεραγωγό, κάνοντας έκταση της κεφαλής και τακτοποιώντας το χέρι κάτω από το μάγουλο, εάν χρειάζεται.

Αν δεν αναπνέει, εκτείνετε το κεφάλι του προς τα πίσω μαλακά κρατώντας το από το μέτωπο, ανασηκώστε το πιγούνι του και ξεκινήστε τις θωρακικές συμπιέσεις.
Για να κάνετε θωρακικές συμπιέσεις:

– Ξαπλώστε ανάσκελα το θύμα σε μια σταθερή επιφάνεια.

– Γονατίστε δίπλα του στο ύψος των ώμων και του λαιμού.

– Τοποθετήστε την παλάμη σας στο κέντρο του στήθους, ανάμεσα στις θηλές. Τοποθετήστε το άλλο σας χέρι από πάνω, κρατήστε ίσιους τους αγκώνες σας και φέρτε το σώμα σας έτσι ώστε οι ώμοι σας να βρίσκονται πάνω από τα χέρια σας.

– Χρησιμοποιείστε το βάρος του πάνω μέρους του σώματός σας (όχι μόνο τη δύναμη των χεριών σας) για άσκηση πίεσης κάθετα το στήθος του θύματος, ώστε βυθιστεί τουλάχιστον 5 εκατοστά. Πιέστε δυνατά με ρυθμό περίπου 100 επαναλήψεων το λεπτό – θα σας βοηθήσει να μετράτε δυνατά.

– Συνεχίστε μέχρι να έρθει βοήθεια ή να υπάρξουν σημάδια κίνησης από πλευρά τους θύματος. Αν αρχίσει να συνέρχεται και να αναπνέει, τοποθετήστε τον στην πλάγια θέση ασφαλείας.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι θωρακικές συμπιέσεις δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε μικρά παιδιά και βρέφη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/