Προφυλακτικό: μήπως το φοράτε λάθος;

images_aaacondom.jpeg

Ως ενήλικες άνδρες, δεν μας είναι εύκολο να παραδεχτούμε ότι κάνουμε λάθος. Ειδικά, όταν το θέμα μας έχει σχέση με το σεξ και εν προκειμένω με την ορθή χρήση του προφυλακτικού. Εννοείται ότι ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε, πως είναι δυνατόν να κάνουμε λάθος;  Και όμως: είτε το πιστεύετε είτε όχι, εκτιμάται ότι υπάρχει ένα τυπικό ποσοστό αποτυχίας στη χρήση του προφυλακτικού που φτάνει το 18%. Ακόμη και ως ενήλικες, δεν είμαστε… προστατευμένοι από εφηβικά λάθη στη χρήση του προφυλακτικού. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα προφυλακτικά είναι  αποτελεσματικά κατά 98%στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα – αρκεί λοιπόν να αποφεύγουμε αυτά τα κοινά λάθη.

Μην περιμένετε
Αρκετοί πιστεύουν ότι το προφυλακτικό χρειάζεται μόνο κατά το στάδιο της εκσπερμάτωσης – μέγα λάθος: αν δεν το φορέσετε από την αρχή της σεξουαλικής πράξης κινδυνεύετε από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αλλά και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, καθώς στα προσπερματικά υγρά υπάρχει αφθονία σπερματοζωαρίων. Έτσι, ακόμη και αν δεν εκσπερματώσετε, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνετε… πατέρας.

Ελέγξτε για αστοχίες
Η ποιότητα των προφυλακτικών είναι γενικά υψηλή και οι ποιοτικοί έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται αυστηροί, όμως η αστοχία υλικού δεν αποκλείεται. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 75% των ανδρών δεν κάνει τον κόπο να ελέγξει την κατάσταση του προφυλακτικού πριν από τη χρήση. Μην κάνετε το ίδιο λάθος: πάρτε μια βαθιά ανάσα και ελέγξτε ότι η συσκευασία δεν είναι φθαρμένη και το ίδιο το προφυλακτικό δεν είναι κολλώδες, αποχρωματισμένο ή κατεστραμμένο. Επίσης, από καιρού εις καιρόν ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των προφυλακτικών που έχετε.

Βάλτε το σωστά
Ναι, μοιάζει αυτονόητη η εφαρμογή του, αλλά εδώ συμβαίνουν τα περισσότερα λάθη, οπότε ας κάνουμε μια γρήγορη επανάληψη: βρείτε ποια είναι η «μέσα» και ποια η «έξω» πλευρά – πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε να μπορεί να ξετυλιχθεί προς τα κάτω. Πιέστε την «μύτη» του ώστε να απομακρυνθεί τυχόν αέρας και ξετυλίξτε το ως τη βάση του πέους, μην αφήνετε καθόλου εκτεθειμένο δέρμα. Μετά την εκσπερμάτωση, κρατήστε το από τη βάση του πέους προτού «βγείτε» από τη σύντροφό σας.

Το λάθος λιπαντικό
Το λιπαντικό μπορεί να είναι το… κερασάκι σε μια σεξουαλική επαφή με προφύλαξη. Όχι μόνο μπορεί να κάνει το σεξ πιο απολαυστικό, αλλά βοηθά επίσης να μην σκιστεί το προφυλακτικό. Αυτό βεβαίως ισχύει αν δεν έχετε επιλέξει το λάθος λιπαντικό – κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Όλα τα λιπαντικά δεν είναι κατάλληλα για παράλληλη χρήση με προφυλακτικό, καθώς όσα έχουν ως βάση το λάδι μπορεί να προκαλέσουν το «σπάσιμό» του. Προτιμήστε όσα έχουν ως βάση το νερό ή τη σιλικόνη.

Αποθηκεύστε τα εκεί που πρέπει
Όχι, πραγματικά, μην αποθηκεύετε τα προφυλακτικά στο πορτοφόλι σας: το λύγισμα και η τριβή μπορεί να προκαλέσουν μικροσκοπικές οπές, καθιστώντας το προφυλακτικό εντελώς άχρηστο, ενώ αν έχετε το πορτοφόλι στην τσέπη σας, η θερμότητα του σώματος μπορεί επίσης να το βλάψει. Κρατήστε τα προφυλακτικά σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως ή τη θερμότητα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/