Προσοχή στις στολές των… λιλιπούτειων καρναβαλιστών

images_aaashadow-carnival-mask.png

Μπήκαμε στην τελική ευθεία των Αποκριών και τα παιδιά, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της πιο τρελής και παιχιδιάρικης γιορτής, ετοιμάζονται πυρετωδώς για τα αποκριάτικα πάρτυ που πλησιάζουν.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζουν οι γονείς για τις αποκριάτικες στολές και όλα τα συναφή αξεσουάρ που κατακλύζουν αυτές τις ημέρες τα καταστήματα παιχνιδιών και ρούχων για να μην διακοπούν  οι στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς απότομα;

Οι περισσότερες αποκριάτικες στολές είναι συνθετικές γι’αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην έρχονται σε απ’ευθείας επαφή με το δέρμα. Θα ήταν προτιμότερο το παιδί να φορά εσωτερικά βαμβακερά ρούχα προς αποφυγή εξανθημάτων και γενικότερα δερματικών αλλεργιών.

Δερματικές αλλεργίες μπορεί επίσης να προκληθούν από το facepainting. Καλό θα ήταν προτού χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο μέρος του σώματος -και ειδικά στο πρόσωπο- να το έχουμε δοκιμάσει πρώτα στον αγκώνα του παιδιού για να ελέγξουμε για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα διάφορα spray που πωλούνται στο εμπόριο είναι πιθανό ορισμένες φορές να προκαλέσουν κρίσεις αλλεργικού άσθματος, ειδικά όταν η χρήση τους γίνεται κοντά στο πρόσωπο. Ενημερώστε τα παιδιά σας για να προσέχουν και αποφύγετε να τους αγοράσετε παρόμοια αξεσουάρ ή τουλάχιστον αποτρέψτε τα από το να ψεκάσουν τους φίλους τους στο πρόσωπο.

Η υπηρεσία ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτών δίνει ρητά τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται για τα παιδικά ενδύματα και κατά συνέπεια και για τις αποκριάτικες στολές τους. Σύμφωνα λοιπόν με την «Ασφάλεια παιδικών ενδυμάτων – κορδόνια και κορδόνια περίσφηξης στα παιδικά ενδύματα (μέχρι 14 ετών)», όλα τα παιδικά ενδύματα που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις κύριες παραμέτρους του προτύπου ΕΛΟΤEN 14682: 2008.

Σε περίπτωση εντοπισμού σημείων πώλησης παιδικών ενδυμάτων που δεν συμμορφώνονται με το πρότυπο ασφαλείας μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρμόδια υπηρεσία.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να ελέγχετε τη σήμανση των στολών που προμηθεύεστε για τα παιδιά αλλά και για εσάς τους ίδιους, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις και να εμπιστεύεστε καταστήματα που έχουν παρουσία για καιρό στον χώρο και όχι ανώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/