Πρέπει οι μητέρες να κοιμούνται μαζί με τα βρέφη;

images_aaakidsl.jpg

Σε αντίθεση με ό, τι ήταν αποδεκτό από τους παιδιάτρους, ένας γιατρός ισχυρίζεται ότι είναι απόλυτα υγιές να κοιμούνται οι μητέρες στο ίδιο κρεβάτι με τα μωρά τους – και έχει στοιχεία για να υποστηρίξει την άποψή του.

Ο παιδίατρος Nils Bergman υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς του βρέφους, την ποιότητα του ύπνου του και για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιού.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Bergman σε μαιευτήριο της Νότιας Αφρικής, παρακολούθησε 16 βρέφη στον ύπνο τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι καρδιές των βρεφών όταν κοιμόταν στην κούνια βρισκόταν υπό τρεις φορές περισσότερο στρες, από ότι όταν κοιμόταν στο στήθος της μητέρας τους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα βρέφη κοιμόταν λιγότερο βαθιά όταν βρισκόταν στην κούνια, μακριά από τις μητέρες τους.

Αυτές οι παρατηρήσεις όμως αντιβαίνουν τις παραδοσιακές συμβουλές για τους γονείς, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αυξάνονται όταν μητέρα και βρέφος κοιμούνται μαζί.

Μια πρόσφατη μελέτη από τον παιδίατρο Per Möllborg του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ διαπίστωσε ότι «περισσότερες ζωές θα είχαν σωθεί εάν λιγότερα βρέφη κοιμόταν μπρούμυτα ή στο πλάι, εάν λιγότερες μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αν τα βρέφη κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους, στην κρεβατοκάμαρα των γονιών τους κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της ζωής τους».

Ωστόσο, ο Δρ Bergman είπε στην εφημερίδα «The Sun»: «Οι βρεφικοί θάνατοι στην κούνια, δεν συμβαίνουν επειδή η μητέρα είναι παρούσα αλλά εξαιτίας άλλων πραγμάτων: Τοξικών καπνών, μεγάλων μαξιλαριών και επικίνδυνων παιχνιδιών».

Ο Δρ Bergman είναι υπέρμαχος της στενής γονικής επαφής με τα παιδιά και έχει δηλώσει στη UNICEF ότι «οι γονείς πρέπει να είναι παρόντες» για τα μωρά. «Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι και μόνο η παρουσία των γονιών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, βοηθάει στο υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία των βρεφών. Όμως μπορούν να κάνουν περισσότερα: το δέρμα της μητέρας είναι το βιολογικά αναμενόμενο περιβάλλον για ένα νεογέννητο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/