Ποιοι παράγοντες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν το αναπνευστικό μας

images_aaa-lollipop.jpg

Τα παιδιά που γεννιούνται το χειμώνα έχουν πνεύμονες που γερνούν γρηγορότερα από το κανονικό, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διάφοροι παράγοντες που εμφανίζονται στην αρχή της ζωή των παιδιών, όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, η ημερομηνία που γεννήθηκε ή αν η μητέρα του κάπνιζε, συμβάλλουν στο πόσο γρήγορα γερνάνε οι πνεύμονές τους.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS ONE, υποστηρίζεται ότι τέτοιοι παράγοντες στα πρώτα χρόνια της ζωής σχετίζονται με τη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων στη μετέπειτα ζωή.

«Αν είχατε μια μητέρα που κάπνιζε όταν ήταν έγκυος, θα έχουν επηρεαστεί αρνητικά οι πνεύμονές σας», εξήγησε η καθηγήτρια Cecilie Svanes, μία από τους συγγραφείς της μελέτης. «Το ίδιο συμβαίνει και αν έχετε γεννηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες ή εάν έχετε βιώσει μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού σε πολύ νεαρή ηλικία».

Η καθηγήτρια πρόσθεσε: «Είναι λογικό ότι η ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει τα συστήματα που διατηρούν το σώμα μας και αποκαθιστούν βλάβες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν την έκθεση σε ορισμένες τοξικές ουσίες στη μετέπειτα ζωή τους».

Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 12.800 ανθρώπους, ηλικίας μεταξύ 28-73 ετών, για μια περίοδο 9 έως 11 ετών. Εκείνοι που είχαν εκτεθεί σε παράγοντες κινδύνου τα πρώτα χρόνια της ζωής τους αποκαλύφθηκε ότι έχουν γρηγορότερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας – πρακτικά, σημαίνει ότι οι πνεύμονές τους γερνάνε πιο γρήγορα.

Ωστόσο, η μείωση αυτή έγινε εμφανής αν το άτομο κάπνιζε ή αν υπήρχαν άλλοι παράγοντες κινδύνου στη ζωή τους.

«Μπορούμε να το θέσoυμε έτσι: Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για όλους, αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις του. Μπορούμε επίσης να φανταστούμε ότι θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και σε άλλους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση» είπε η καθηγήτρια. «Αν πείσετε έναν άνθρωπο 50 χρονών να σταματήσει το κάπνισμα, θα είναι ευεργετικό για εκείνον. Αν το σταματήσει ως έφηβος, είναι ακόμα καλύτερο. Αλλά αν η μητέρα του αποφεύγει το κάπνισμα πριν από τη σύλληψή του, αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο για τη μελλοντική γενική του υγεία».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/