Πιθανότατη η μετάδοση του Ζίκα μέσω του σεξ

images_aaasexyo.jpg

H μετάδοση του ιού Ζίκα μέσω της σεξουαλικής επαφής είναι πιο συχνή από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής την Τρίτη, ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε επίσης ήταν υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις της σχέσης μεταξύ Ζίκα και διάφορων γενετικών ανωμαλιών.

Γνωρίζουμε ότι ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με το τσίμπημα των κουνουπιών, όμως σε αρκετές χώρες έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σεξουαλικής μετάδοσης.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η επιδημία αποτελεί μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Δρ Margaret Chan ανέφερε ότι «μελέτες και έρευνες σε διάφορες χώρες υποδεικνύουν έντονα ότι η σεξουαλική μετάδοση του ιού είναι πιο συχνή από ό, τι είχαμε υποθέσει αρχικά», μια εξέλιξη που χαρακτήρισε «ανησυχητική».

Η Δρ Chan είπε επίσης ότι η μικροκεφαλία – μια γενετική διαταραχή που συνδέεται έντονα με το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Ζίκα στη Βραζιλία – είναι μόνο μία από τις πολλές παθήσεις που ο ΠΟΥ πιστεύει ότι συνδέονται με τον ιό.

Μια άλλη πάθηση, είναι το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS). Εννέα χώρες έχουν πλέον αναφέρει αύξηση των περιπτώσεων GBS, μιας σπάνιας πάθησης που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Η Δρ Chan τόνισε ότι τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον Ζίκα εμφανίζονται πλέον όχι μόνο σε γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης, αλλά και σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Είπε επίσης ότι οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία δεν θα πρέπει να περιμένουν τις οριστικές επιστημονικές αποδείξεις για το τι ακριβώς προκαλεί ο ιός, προτού εκδώσουν οδηγίες.

Ο ΠΟΥ έχει συμβουλεύσει τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές με πολλαπλά κρούσματα Ζίκα και να παίρνουν μέτρα προφύλαξης όταν κάνουν σεξ με κάποιον που έχει ταξιδέψει εκεί ή να απέχουν από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

«Οι γυναίκες που είναι έγκυες στις πληγείσες χώρες ή ταξιδεύουν στις χώρες αυτές, είναι λογικό να είναι ανήσυχες» είπε η Δρ Chan.

Στις ΗΠΑ ερευνώνται περισσότερες από 10 περιπτώσεις, στις οποίες είναι πιθανόν να μολύνθηκαν με τον ιό Ζίκα άνθρωποι μέσω σεξουαλικής επαφής.

Ένα εμβόλιο για τον Ζίκα θα μπορούσε να είναι έτοιμο για δοκιμές σε ανθρώπους εντός του έτους, δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος των ΗΠΑ.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/