Περισσότερα προβλήματα για τις γυναίκες από το κάπνισμα

images_1woman_smoking_insert_by_Bigstock.jpg

Το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το τσιγάρο αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την υγεία μας. Τα νεότερα είναι ότι η απειλή είναι σαφώς μεγαλύτερη για τις γυναίκες, καθώς η συχνή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, συνδέεται όπως αποδεικνύεται και με προβλήματα γονιμότητας. Και αυτό ισχύει είτε καπνίζει η ίδια είτε είναι απλώς παθητική καπνίστρια.

Και δεν είναι μόνο αυτό: παράλληλα, ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να φέρει την εμμηνόπαυση πιο πρόωρα κατά ένα έως δύο έτη, σε σχέση με τις μη καπνίστριες και όσες δεν εκτίθενται συχνά σε παθητικό κάπνισμα.

Οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονται από μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Νέας Υόρκης, Πίτσμπουργκ και Μπαφαλο, με επικεφαλής τη Ντανιέλ Σμιθ οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 93.000 γυναίκες. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος “Tobacco Control”.

Οι καπνίστριες – νυν και πρώην- είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων να συλλάβουν σε σχέση με τις μη καπνίστριες, καθώς και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πρόωρα πριν από τα 50 τους χρόνια.

Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των καπνιστριών. Στις «φανατικές» καπνίστριες (που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τη μέρα μετά τα 15 τους), η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου 22 μήνες νωρίτερα.

Αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, που δεν κάπνιζαν οι ίδιες αλλά για πολλά χρόνια ζούσαν σε σπίτι με καπνιστές, είχαν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα γονιμότητας, ενώ η εμμηνόπαυσή τους εμφανιζόταν έως 13 μήνες νωρίτερα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόωρη εμμηνόπαυση με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της. «Όλες οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από το ενεργητικό και από το παθητικό κάπνισμα», συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/