Ο HIV και η επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα

images_aaaaposi.jpg

Ο διάσημος ηθοποιός Τσάρλι Σιν ανακοίνωσε δημοσίως ότι είναι θετικός στον ιό HIV: ο πρωταγωνιστής μεγάλων κινηματογραφικών ταινιών όπως το «Wall Street» και το «Platoon» αλλά και της τηλεοπτικής σειρά «Two and a Half Men», επιβεβαίωσε σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή ότι διαγνώστηκε ως φορέας του ιού πριν από τέσσερα χρόνια. Με αυτή την αφορμή, ας θυμηθούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο HIV, (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά λοιμώξεις και ασθένειες. Βρίσκεται στα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου, όπως το σπέρμα, τα κολπικά και πρωκτικά υγρά, το αίμα και το μητρικό γάλα. Μεταδίδεται συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την ανταλλαγή μολυσμένων βελόνων κατά τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ο ιός μεταδίδεται επίσης ορισμένες φορές από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογνό μέσω του θηλασμού, εφόσον η μητέρα είναι θετική στον HIV.

Ο ιός ωστόσο δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, τα οικιακά σκεύη, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.
Επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Τουλάχιστον το 80% των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον HIV θα αντιμετωπίσουν μια σύντομη αδιαθεσία σαν γρίπη δύο έως έξι εβδομάδες μετά την μόλυνση. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, εξανθήματα, κούραση, πρησμένους αδένες, πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, ο HIV θα βλάψει σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα του φορέα: το άτομο θα αντιμετωπίσει απώλεια βάρους, χρόνια διάρροια, νυχτερινές εφιδρώσεις, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Ωστόσο, η ταχεία διάγνωση και θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις επιπλοκές.

Ποιες είναι οι θεραπείες;

Ο HIV οδηγούσε κάποτε σε βέβαιο θάνατο: σήμερα, αν και δεν θεραπεύεται πλήρως, οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι βοηθούν τους φορείς να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή. Αντιρετροϊικά φάρμακα υψηλής δραστικότητας εμποδίζουν την αναπαραγωγή του ιού στο σώμα, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να αυτοεπιδιορθωθεί.

Καθώς ο HIV μπορεί να γίνει ανθεκτικός σε ένα μόνο φάρμακο, οι φαρμακευτικές αγωγές χρησιμοποιούν συνδυασμούς φαρμάκων για να τον αντιμετωπίσουν. Οι περισσότεροι φορείς λαμβάνουν έναν συνδυασμό τριών αντιρετροϊικών φαρμάκων και είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθούν καθημερινά τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Υπάρχει επίσης επείγουσα φαρμακευτική αγωγή με αντιρετροϊικά κατά του HIV που ονομάζεται PEP (Post Exposure Prophylaxis – Προφύλαξη μετά την έκθεση), η οποία μπορεί να δοθεί εντός τριών ημερών από τη στιγμή που κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό. Η συγκεκριμένη αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη αποτροπή ανάπτυξης του ιού.

Όσοι ανησυχούν ότι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ HIV, το συντομότερο δυνατό. Η καθυστερημένη διάγνωση σημαίνει σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες μετάδοσής του σε άλλους ανθρώπους.

Τι είναι το AIDS;

Το AIDS, (Acquired Immune Deficiency Syndrome – Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), είναι το τελικό στάδιο του HIV, όταν o οργανισμός του ασθενούς δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει απειλητικές για τη ζωή του λοιμώξεις. Το ΑIDS δεν θεωρείται ασθένεια, αλλά σύνδρομο – ένα σύνολο διαφορετικών ενδείξεων και συμπτωμάτων. Όταν λέμε ότι κάποιος έχει AIDS, έχει τον ιό HIV και τουλάχιστον μία άλλη καθορισμένη ασθένεια, όπως η φυματίωση ή πνευμονία.

Με έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, οι περισσότεροι φορείς του HIV δεν θα αναπτύξουν AIDS.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/