Ο Δρ Χάιμλιχ έσωσε γυναίκα με τη… λαβή του!

images_aaa1st-aid.png

Ο 96χρονος σήμερα αμερικανός γιατρός και εφευρέτης της λαβής Χάιμλιχ χρησιμοποίησε την λαβή που επινόησε για να σώσει μια γυναίκα από πνιγμό, στον οίκο ευγηρίας που διαμένει.

Ο Δρ Χένρι Χάιμλιχ ανέφερε ότι έχει κάνει επίδειξη της τεχνικής του πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν έτυχε να τη χρησιμοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η αντίδρασή του άνοιξε τον αεραγωγό μιας 87χρονης γυναίκας που πνιγόταν από ένα κομμάτι φαγητό και που διαφορετικά θα είχε πνιγεί.

«Δεν ήξερα ότι πραγματικά θα μπορούσα να το κάνω μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Δρ Χάιμλιχ.

Την ώρα του επεισοδίου ο συνταξιούχος πλέον γιατρός δειπνούσε με οκτώ ή εννέα άλλα άτομα στον οίκο ευγηρίας Deupree House στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. Σε κάποια στιγμή όταν γύρισε για να μιλήσει σε μια γυναίκα στο τραπέζι του, παρατήρησε ότι πνιγόταν.

«Το χρώμα του δέρματός της δεν ήταν πια ροζ. Το στόμα της ήταν φουσκωμένο και τα χείλη της ήταν κρεμασμένα προς τα έξω», είπε. «Αν και έχω εφεύρει τη λαβή, ποτέ δεν είχε τύχει να την εφαρμόσω».

Ο Δρ Heimlich περιέγραψε πώς γύρισε τη γυναίκα, την 87χρονη Πάτι Ρις, στην καρέκλα της ώστε η πλάτη της να είναι εκτεθειμένη. Η λαβή απαιτεί την εφαρμογή δυνατών πιέσεων με φορά προς τα επάνω στην κοιλιακή χώρα κάποιου που πνίγεται, ώστε να απομακρυνθεί το ξένο σώμα που φράζει τον αεραγωγό του.

«Το έκανα τρεις φορές και ένα κομμάτι κρέας με κόκαλο πετάχτηκε έξω από το στόμα της, στην συνέχεια ήταν εντάξει», είπε.

Το προσωπικό είχε ήδη σπεύσει στο τραπέζι, αλλά στάθηκε στην άκρη για να επιτρέψει στον Δρ Χάιμλιχ να πραγματοποιήσει τη λαβή του, ως ο πλέον ειδικός!

«Ακριβώς το γεγονός ότι ένα 96χρονος μπόρεσε να την εκτελέσει, είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο γιος του, Φιλ. Ο Δρ Χάιμλιχ πάντως, ο οποίος εφηύρε την τεχνική το 1974, κολυμπάει και ασκείται τακτικά, ενώ συχνά συναντά ανθρώπους που σώθηκαν από την τεχνική ή που έσωσαν κάποιον άλλο.

Η λαβή υπολογίζεται ότι έχει σώσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους διάσημους που σώθηκαν χάρη στη λαβή Χάιμλιχ φιγουράρουν τα ονόματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, της Σερ, της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, της Γκόλντι Χον, του Γουόλτερ Ματάου, της Κάρι Φίσερ, του Τζακ Λέμον και της Μάρλεν Ντίντριχ.

Το 2014 ο Κλιντ Ίστγουντ έσωσε τη ζωή ενός σκηνοθέτη σε ένα τουρνουά γκολφ στην Καλιφόρνια, ο οποίος πνιγόταν από ένα κομμάτι τυρί.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/