Ο γάμος βοηθάει τους ασθενείς με καρκίνο

images_aaaakarmar.jpg

Η ιδέα της σύνδεσης του γάμου με την υγεία και την ευτυχία μας κυκλοφορεί για περισσότερα από 150 χρόνια. Το 1858,  ο επιδημιολόγος William Farr διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι που παντρευόταν ζούσαν περισσότερο, ενώ οι άγαμοι πέθαιναν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από ασθένειες όπως η χολέρα που μαίνονταν εκείνη την εποχή.

Αποδεικνύεται όμως, ότι τα οφέλη του γάμου για την υγεία μας εξακολουθούν να ισχύουν και στη σύγχρονη Αμερική, όσον αφορά μίας από τις πλέον δολοφονικές ασθένειες της εποχής, τον καρκίνο.

Σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση CANCER, οι ερευνήτριες Scarlett Lin Gomez του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Πρόληψης της Καλιφόρνιας και María Elena Martínez του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, εξέτασαν στοιχεία από ένα μεγάλο αριθμό Αμερικανών – περίπου 800.000. Όλοι τους ήταν ενήλικες και είχαν διαγνωστεί κατά την περίοδο 2000-2009 με καρκίνο. Εξέτασαν τα δεδομένα ανάλογα με το εισόδημα, τη φυλή και άλλους παράγοντες και διαπίστωσαν ότι ασθενείς με καρκίνο που δεν ήταν παντρεμένοι παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τους έγγαμους.

Πόσο μεγάλη διαφορά κάνει ο γάμος στην επιβίωση ενός ασθενούς; Μεγάλη και στα δύο φύλα, αν και ο αντίκτυπος φαίνεται μεγαλύτερος στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι άνδρες που ήταν άγαμοι είχαν ποσοστό θνησιμότητας 27% υψηλότερο σε σχέση με εκείνους που ήταν παντρεμένοι. Για τις ανύπαντρες γυναίκες, η διαφορά ήταν 19%.

Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι μαγικές δυνάμεις του γάμου που βοηθούν τους ασθενείς με καρκίνο, η Gomez δήλωσε ότι το μόνο που δίνει μια «ελάχιστη», εξήγηση ήταν η μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα των ζευγαριών, χάρη στο άθροισμα δύο εισοδημάτων και περιουσιών. Αυτή θα μπορούσε να τους δώσει πρόσβαση σε πράγματα όπως η ιδιωτική ασφάλιση υγείας και η δυνατότητα να ζήσουν σε καλύτερο γειτονιές, οι οποίες έχουν επίσης συσχετισθεί με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Αλλά η Gomez τόνισε ότι η ανάλυσή τους δείχνει ότι τα χρήματα δεν εξηγούν την έκταση της προστατευτικής επίδρασης του γάμου και υποστήριξε ότι η κοινωνική υποστήριξη που απολαμβάνουν οι παντρεμένοι είναι το κλειδί.

Ο ογκολόγος Gregory Masters, έδωσε τη δική του εξήγηση λέγοντας ότι τα οφέλη έχουν να κάνουν με την φροντίδα που δέχεται ο ασθενής από τον σύντροφό του: «Η μελέτη δείχνει ότι πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για την αξιολόγηση των ψυχοκοινωνικών πόρων του ασθενούς, καθώς μπορεί να είναι εξίσου σημαντικοί με άλλους παράγοντες».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ευεργετική επίδραση του γάμου ισχύει σε διαφορετικές φυλετικές και εθνικές ομάδες, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Οι λευκοί άνδρες και γυναίκες επωφελήθηκαν περισσότερο, οι ισπανόφωνοι και οι Ασιάτες λιγότερο. Αλλά οι ισπανόφωνοι και οι ασιατικής καταγωγής που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν μεγαλύτερο όφελος από εκείνους που γεννήθηκαν στο εξωτερικό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/