Οι ελιές δείχνουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος;

images_aaaaelia.jpg

Η εμφάνιση μελανώματος αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο για το δέρμα μας από την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα τελευταία χρόνια ο ήλιος αποδεικνύεται επικίνδυνος και όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην παραμένουμε επί μακρόν εκτεθειμένοι χωρίς αντηλιακό. Ειδικά οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο ή ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο, όπως και οι άνθρωποι με αυξημένο αριθμό ελιών.

Υπάρχει όμως και ένας πρακτικός τρόπος για να δούμε κατά πόσο κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε καρκίνο του δέρματος ή μελάνωνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου μελέτησε μια μεγάλη ομάδα δίδυμων γυναικών για μια περίοδο οκτώ ετών, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του δέρματος, τις ελιές, τις φακίδες και τις κρεατοελιές στο σώμα τους. Μετά την επικέντρωση της έρευνας σε μια μικρότερη ομάδα περίπου 400 ανδρών και γυναικών με μελάνωμα, ανακάλυψαν έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να εκτιμήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες από 11 ελιές στο ένα χέρι εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος από τον μέσο όρο.

Γιατί όμως συγκεκριμένα στο χέρι; Πέρα από το ότι είναι εκτεθειμένο στον ήλιο περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του σώματος πλην του κεφαλιού, οι ελιές που βρίσκονται στο δεξί χέρι αποδείχθηκαν καλός δείκτης για τον συνολικό αριθμό τους στο σώμα – περισσότερες από 100 υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος πενταπλασιάζεται.

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται ορισμένες φορές από ελιές που παρουσιάζουν αλλοιώσεις, έτσι ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος συνδέεται άμεσα με το πόσες έχει κάποιος. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα ή την εμφάνιση μιας ελιάς θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ώστε να επισκεφθούμε τον δερματολόγο μας.

Οι επικεφαλής της έρευνας θεωρούν ότι τα ευρήματά της θα αποδειχθούν χρήσιμα καθώς θα ευαισθητοποιήσουν άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος ώστε να παρατηρούν πιο προσεκτικά τις ελιές τους και να αναζητήσουν εγκαίρως ιατρική φροντίδα σε περίπτωση κάποιας αλλοίωσης. Επίσης, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τα χέρια μας – το μελάνωμα εμφανίζεται εξίσου συχνά στον κορμό στους άνδρες και στα πόδια στις γυναίκες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/