Νομιμοποίηση της μαριχουάνας σύντομα στον Καναδά

images_1chemotherapy.jpg

Οι ανατρεπτικές νομοθεσίες στον Καναδά δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα. Μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Justin Trudeau ενός νόμου που θα νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη από γιατρούς αυτοκτονία για άτομα με «σοβαρές και ανίατες ασθένειες», η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή νομοθεσία για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας και τις ρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τη χρήση της για λόγους αναψυχής.

Η υπουργός Υγείας Jane Philpott δήλωσε την Τετάρτη ότι η φιλελεύθερη κυβέρνηση θα τιμήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στους ψηφοφόρους της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του προηγούμενου έτους. Το κόμμα είχε δηλώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον όσον αφορά τη χρήση της μαριχουάνας, αλλά δεν είχε θέσει κάποιο χρονικό όριο.

Η κυρία Philpott, μιλώντας σε ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τα προβλήματα των ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, είπε ότι η καναδική νομοθεσία θα διασφαλίσει ότι η μαριχουάνα θα κρατηθεί μακριά από τα παιδιά και θα εμποδίσει τους εγκληματίες να αποκομίσουν κέρδη από την πώλησή της. Η δήλωση έγινε εχθές, 20 Απριλίου, μια ημέρα γνωστή και ως 420 (εκ του 4/20), ανεπίσημη ημέρα καπνίσματος μαριχουάνας.

«Θα συνεργαστούμε με τους υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να ενθαρρύνουμε κατάλληλα και αναλογικά ποινικά μέτρα στο σύστημα δικαιοσύνης», είπε.

Ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Τορόντο Bill Blair, κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση, έχει τονίσει πάντως ότι οι ισχύοντες νόμοι που χαρακτηρίζουν τη μαριχουάνα παράνομη θα παραμείνουν σε ισχύ.

Η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς είναι ένα ξεχωριστό θέμα στον Καναδά και ήδη είναι νόμιμη. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ιατρική μαριχουάνα στον Καναδά αναμένεται να επανακτήσουν το δικαίωμα να καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη,έπειτα από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου τον Μάρτιο, που ακυρώνει την απαγόρευση που επέβαλε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/