Νέα για τον καρκίνο των ωοθηκών

images_aaaa23.jpg

Ένα ελαττωματικό γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών περισσότερο από τρεις φορές, ταυτοποιήθηκε πρόσφατα από τους ερευνητές.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου 18 γυναίκες ανά 1.000 προσβάλλονται από την ασθέ

νεια. Όμως ο αριθμός αυξάνει σε περίπου 58 γυναίκες ανά 1.000 που έχουν το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA 1, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το ελαττωματικό γονίδιο εμποδίζει τα κύτταρα να διεξάγουν τις απαραίτητες επισκευές στο DNA τους, γεγονός που οδηγεί τελικά σε καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο των ωοθηκών σε προχωρημένο στάδιο, σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο καθηγητής Paul Pharoah από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε: «Η έρευνά μας αποκάλυψε ένα πολύτιμο κομμάτι του παζλ για τον καρκίνο των ωοθηκών και ελπίζουμε ότι η δουλειά μας θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός γενετικού τεστ που θα εντοπίζει τις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε αυτές τις γυναίκες θα μπορέσουμε να αποφύγουμε περισσότερους καρκίνους και να σώσουμε ζωές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια ασθένεια όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, στην οποία η διάγνωση γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, όταν οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μικρότερες» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο Nell Barrie, διευθυντής επιστημονικών πληροφοριών του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε: «Έρευνες όπως αυτή, που εξετάζουν τις κληρονομικές γενετικές αλλαγές και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσει μια γυναίκας είναι ζωτικής σημασίας. Χρειαζόμαστε επειγόντως τρόπους για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς αυτός ο καρκίνος συχνά διαγιγνώσκεται όταν είναι πολύ αργά για να εφαρμοστεί αποτελεσματική θεραπεία, καθώς έχει ήδη εξαπλωθεί».

«Ελπίζουμε ότι η έρευνα αυτή θα οδηγήσει σε ένα αξιόπιστο τρόπο για τον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, ώστε να παρακολουθούνται για οποιαδήποτε σημάδια της ασθένειας, σε πρώιμο στάδιο», κατέληξε ο Nell Barrie.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 800 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο, με 70% εξ αυτών να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/